Ο Κιμ δε θα πατήσει το κουμπί! Η Βόρεια Κορέα σταματά το πυρηνικό της πρόγραμμα

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν τα καλά νέα ΗΠΑ και Ν. Κορέα

Την αναστολή των δοκιμών πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και το κλείσιμο του κυριότερου πεδίου δοκιμών ανακοίνωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο το κρατικό πρακτορείο της Πιονγιάνγκ, ότι από σήμερα, 21 Απριλίου, η Βόρεια Κορέα αναστέλλει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

 «Ο Βορράς θα κλείσει ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών στο βόρειο τμήμα της χώρας για να αποδείξει τη δέσμευσή του στη διακοπή των πυρηνικών δοκιμών», μετέδωσε το Yonhap.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ ανέφερε ότι η χώρα του δεν χρειάζεται πλέον να κάνει δοκιμές διότι έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου.

Η κίνηση ανακοινώθηκε ενόψει της διακορεατικής συνόδου κορυφής την οποία αναμένεται να ακολουθήσει η σύνοδος κορυφής Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρετίζει μια «πολύ καλή είδηση» για τον κόσμο        

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε την απόφαση αυτή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν , σημειώνοντας πως βλέπει «μια πολύ καλή είδηση για τη Βόρεια Κορέα και τον κόσμο».

 

 

«Μεγάλη πρόοδος! Αδημονώ για τη Σύνοδο μας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Νότια Κορέα βλέπει «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία προς την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου

Η απόφαση της Βόρειας Κορέας να κλείσει ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών και να αναστείλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων σηματοδοτεί «ουσιαστική πρόοδο» στην πορεία προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, σημείωσε η προεδρία της Νότιας Κορέας.

Η κίνηση αυτή «θα συμβάλλει επίσης στη δημιουργία ενός πολύ θετικού περιβάλλοντος για την επιτυχία της επικείμενης συνόδου κορυφής Βορρά - Νότου και Βορρά - ΗΠΑ», εκτίμησε στην ανακοίνωση του Κυανού Οίκου ο Γιουν Γιανγκ-Τσαν, εκπρόσωπος του προέδρου Μουν Τζε-Ιν.

Επί των ημερών του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Πιονγκγιάνγκ σημείωσε ταχύτατες προόδους στα εξοπλιστικά της προγράμματα, παρά το γεγονός ότι είχαν επιβληθεί πολλές κυρώσεις, κυρίως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Κορέα.

Ο ίδιος ο Βορειοκορεάτης ηγέτης υποστήριξε κατά την ανακοίνωσή του ότι η Βόρεια Κορέα είναι πλέον ένα ισχυρό κράτος και από εδώ και πέρα το κόμμα και όλο το έθνος θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη της σοσιαλιστικής οικονομίας.

Η Βόρεια Κορέα, το 2017 προχώρησε σε πολλές δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και διεξήγαγε επίσης τη δοκιμή του πιο ισχυρού πυρηνικού της όπλου.

Μέχρι σήμερα μάλιστα υποστήριζε ότι σκόπευε να αποκτήσει ένα ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο για να προστατευθεί από τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης επίθεσης από τις ΗΠΑ.

Μετά από μια περίοδο σκληρών δηλώσεων και ειρωνικών σχολίων και από τις δύο πλευρές, η Πιονγιάνγκ πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα για να λάβει εγγυήσεις για την ασφάλειά της.

Καθώς η σύνοδος κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας πλησιάζει, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας εξέφρασε την Πέμπτη την ελπίδα ότι θα υπογραφεί μια συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στα δύο κράτη, ώστε να τερματιστεί επίσημα ο Πόλεμος της Κορέας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top