Να αποφύγει τον πόλεμο στη Συρία θέλει η Ρωσία

Η Ιταλία ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετέχει σε στρατιωτική επίθεση

Να αποφύγει τον πόλεμο στη Συρία θέλει η Ρωσία

«Η άμεση προτεραιότητα είναι να αποφύγουμε τον κίνδυνο ενός πολέμου», προειδοποίησε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, μετά τη συνεδρίαση – κεκλεισμένων των θυρών – του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ήταν αφιερωμένη στο θέμα της Συρίας.

Όταν ρωτήθηκε αν θα αναφερόταν σε έναν πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, ο Νεμπένζια απάντησε: «Δυστυχώς δεν μπορούμε να αποκλείσουμε καμία πιθανότητα επειδή είδαμε τα μηνύματα που έρχονται από την Ουάσινγκτον. Είναι πολύ πολεμοχαρή».

Ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι πολύ επικίνδυνη και κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αποφύγουν να αναλάβουν στρατιωτική δράση εναντίον της χώρας αυτής, κάνοντας λόγο για «πολύ επικίνδυνη κατάσταση».

Η πρόταση της Σουηδίας για την αποστολή μιας ομάδας ειδικών στον χημικό αφοπλισμό δεν συζητήθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές την απορρίπτουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ολλανδία επειδή δεν προβλέπει τη σύσταση ενός μηχανισμού που θα ερευνήσει τις χημικές επιθέσεις στην πόλη Ντούμα.

Η Ρωσία ζήτησε να γίνει μια δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρουσία και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».

Η Ιταλία ξεκαθάρισε ότι δεν θα συμμετέχει σε στρατιωτική επίθεση

«Η Ιταλία δεν θα έχει κανέναν άμεσο ρόλο σε μια τελική στρατιωτική επίθεση δυτικών δυνάμεων ενάντια σε δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης, αλλά θα παράσχει υλικοτεχνική στήριξη στους συμμάχους της», ανακοίνωσε, εξάλλου, το πρωθυπουργικό γραφείο της Ιταλίας.  

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι είχε πολυάριθμες «διεθνείς» επαφές σήμερα, ανάμεσα σε αυτές με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, πρόσθεσε η ανακοίνωση. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top