Σκηνικό Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία μετά τις νέες απελάσεις

Γκουτέρες (ΟΗΕ): Να διασφαλιστεί ότι δε θα ξεφύγουν από τον έλεγχο τα πράγματα

Ψυχροπολεμικο σκηνικο ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία

Ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει η απέλαση 58 Αμερικανών διπλωματών από τη Μόσχα και άλλων δύο που υπηρετούν στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στο Εκατερίνενμπουργκ.

Η Ρωσία, η οποία έκλεισε και το προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, απάντησε με σκληρά αντίμετρα στις απελάσεις 140 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και περισσότερες από 20 χώρες ως αντίποινα στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί την Μόσχα.

Διαβάστε ακόμη: Σκληρή απάντηση της Ρωσίας: Απελαύνει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες – Κλείνει το προξενείο των ΗΠΑ στην Αγ.Πετρούπολη

Μάλιστα, προειδοποίησε πως θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις «εχθρικές ενέργειες» εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών και έκανε λόγο για κίνδυνο «σοβαρής επιδείνωσης» στις σχέσεις των δύο χωρών λόγω της  απειλής κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την πλευρά του, απάντησε χαρακτηρίζοντας «αδικαιολόγητες» τις απελάσεις των αμερικανών διπλωματών, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Γκουτέρες: Η κατάσταση θυμίζει την εποχή του Ψυχρού Πολέμου

Την έντονη ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση εξέφρασε, εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Κάνοντας λόγο για κατάσταση που είναι παρόμοια «σε μεγάλο βαθμό, με όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως πρέπει να δημιουργηθούν και πάλι μηχανισμοί επικοινωνίας που θα διασφαλίσουν ότι τα πράγματα «δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο όπου οι εντάσεις μπορούν να ξεσπάσουν».

Υπενθυμίζεται ότι  την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου είχε εγκαθιδρυθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για την άμεση επικοινωνία τους.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top