Σκληρή απάντηση της Ρωσίας: Απελαύνει 60 Αμερικανούς διπλωμάτες – Κλείνει το προξενείο των ΗΠΑ στην Αγ.Πετρούπολη

Σε αντίποινα για τις απελάσεις Ρώσων με αφορμή την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια - Νέα ενημέρωση: 30/03/18 21:18

Μετά το μπαράζ απελάσεων κατά της Ρωσίας,  με 23 χώρες (και πρώτη-πρώτη τη Μεγάλη Βρετανία) να δείχνουν την πόρτα της εξόδου σε 137 Ρώσους διπλωμάτες, το Κρεμλίνο προχωρά σε αντίποινα.

Με ανακοίνωσή της απόψε, η Ρωσία έκανε γνωστό πως προχωρά στην απέλαση 60 Αμερικανών διπλωματών ενώ θα κλείσει και το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε απόψε ότι χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητα πρόσωπα» 58 Αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα και άλλους δύο που υπηρετούν στο γενικό προξενείο των ΗΠΑ στο Εκατερίνενμπουργκ.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα πρέπει να φύγουν από τη Ρωσία μέχρι τις 5 Απριλίου.

Το γενικό προξενείο των ΗΠΑ στην Αγία Πετρούπολη, που θα κλείσει στο πλαίσιο των αντίμετρων που λαμβάνει η Ρωσία, θα πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

Η Ρωσία προειδοποίησε επίσης ότι θα λάβει επιπρόσθετα αντίμετρα αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει τις «εχθρικές ενέργειες» εναντίον των ρωσικών διπλωματικών αποστολών. Σημείωσε ότι η απειλή κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε «σοβαρή επιδείνωση» τις σχέσεις των δύο χωρών και θα υπονομεύσει την παγκόσμια σταθερότητα.

Για τις υπόλοιπες χώρες που έχουν απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ο Λαβρόφ είπε ότι η απάντηση της Μόσχας «θα είναι για όλες αντίστοιχη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που θα φύγουν από τη Ρωσία».

Συνολικά, περισσότεροι από 140 Ρώσοι διπλωμάτες από χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής, την Ουκρανία και την Αυστραλία, απελάθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΝΤΡΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΗΣ

 

Στις αρχές της εβδομάδας οι ΗΠΑ απέλασαν 60 Ρώσους διπλωμάτες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία που υποστηρίζει ότι η Μόσχα ευθύνεται για τη δηλητηρίαση του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στο Σάλσμπερι.

 

Η Ρωσία έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και κατηγορεί το Λονδίνο ότι «δε θέλει να ακούσει» τις απαντήσεις της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top