Στο Πακιστάν μετά από πέντε χρόνια επέστρεψε η Μαλάλα

Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης έφτασε στην πατρίδα της

Για πρώτη φορά μετά από έξι ολόκληρα χρόνια η Μαλάλα Γιουσαφζάι επέστρεψε στην πατρίδα της στο Πακιστάν.

Η στιγμή της άφιξής της στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ καταγράφηκε από τα πακιστανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ενώ ισχυρή αστυνομική δύναμη τη συνόδευσε μέχρι το σπίτι της.

Η Μαλάλα το 2014, στα 17 της μόλις χρόνια έγινε η νεότερη κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές της να προωθήσει την εκπαίδευση των γυναικών.

Το 2012, είχε πέσει θύμα επίθεσης των Ταλιμπάν, καθώς ένοπλοι σταμάτησαν το λεωφορείο που τη μετέφερε στο σπίτι της από το σχολείο και την πυροβόλησαν στο κεφάλι.

Η Μαλάλα επέζησε της επίθεσης και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο εξωτερικό, όπου και υποβλήθηκε σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατείχαν την πόλη, όπου γεννήθηκε η Μαλάλα έως το 2009, οπότε και απωθήθηκαν από τον στρατό.

Οι Ταλιμπάν είχαν κλείσει τα σχολεία θηλέων και είχαν επιβάλει μια ακραία ερμηνεία της σαρίας στην περιοχή.

Πριν μια εβδομάδα η ίδια η Μαλάλα με μια ανάρτησή της στο Twitter είχε εκφράσει τη νοσταλγία της για την πατρίδα της.

«Σήμερα θυμάμαι όμορφες στιγμές από την πατρίδα, όταν παίζαμε κρίκετ στις ταράτσες, όταν τραγουδάγαμε τον εθνικό ύμνο στο σχολείο. Χαρούμενη Ημέρα του Πακιστάν!», είχε γράψει την 23η Μαρτίου.

Πάντως, οι λεπτομέρειες του ταξιδιού της έμειναν μυστικές για λόγους ασφαλείας. Όπως έγινε γνωστό η Μαλάλα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σαχίντ Χακάν Αμπάσι και το ταξίδι της θα διαρκέσει τέσσερις μέρες κι έπειτα θα επιστρέψει στη Βρετανία.

Η 20χρονη σήμερα κοπέλα έχει δημιουργήσει το «Ταμείο Μαλάλα», το οποίο υποστηρίζει οργανώσεις που προωθούν το δικαίωμα των παιδιών και κυρίως των κοριτσιών στην εκπαίδευση σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Νιγηρία, η Ιορδανία, η Συρία και η Κένυα.

Από πέρσι μάλιστα σπουδάζει στην Οξφόρδη οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top