Βαρύ το κλίμα στη Βάρνα εν αναμονή του Ερντογάν – Με λιτό το… ζωνάρι πηγαίνει στη σύνοδο ο Τούρκος πρόεδρος

Προκλητικές δηλώσεις λίγο πριν από την κρίσιμη συνάντηση με Τουσκ Και Γιούνκερ

Σήμερα η κρίσιμη σύνοδος ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα

Λίγες μόλις ώρες απομένουν μέχρι την κρίσιμη σύνοδο ΕΕ – Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας και ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε να κάνει από νωρίς γνωστές τις προθέσεις του.

Διαβάστε επίσης: Πρώτη φορά η Ε.Ε. καταδικάζει αυστηρά την Τουρκία

Σε ομιλία του λοιπόν στην Τραπεζούντα την Κυριακή είπε ότι δεν δέχεται μαθήματα από τη Δύση και ότι θα προσέλθει στη σύνοδο με βίντεο που αντικρούουν τις κατηγορίες της Ευρώπης όσον αφορά στους βομβαρδισμούς της Αφρίν, υπονοώντας ότι το βίντεο αυτό αποδεικνύει την τρομοκρατική δράση των Κούρδων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, προειδοποίησε επίσης ότι δεν μπορεί κανείς να παίζει με την υπερηφάνεια των Τούρκων, ενώ επέμεινε στις δηλώσεις που είχε κάνει το Σάββατο για την οικοδόμηση της… Μεγάλης Τουρκίας.

Πάντως, αν και ο Τούρκος πρόεδρος στο εσωτερικό της χώρας του έδειξε ότι πάει στη σύνοδο έτοιμος για καυγά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί αυτή, καθώς κανείς από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν μπορεί να προβλέψει τις θέσεις με τις οποίες θα προσέλθει στη Βάρνα ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έστειλε αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι για να υπάρξει πρόοδος στις σχέσεις της με την ΕΕ θα πρέπει πρωτίστως να αποδείξει ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για την τουρκική εισβολή στο Αφρίν της Συρίας, καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στο Αιγαίο, ενώ έκαναν ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών, ζητώντας την απελευθέρωσή τους.

«Η γλώσσα με την οποία διατυπώθηκαν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία, την Πέμπτη το βράδυ είναι από τις πιο επιθετικές και αιχμηρές στην ιστορία των ευρωτουρκικών σχέσεων», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όμως παρόλο που πολλοί πίστευαν ότι τα συμπεράσματα αυτά θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα τη Σύνοδο της Βάρνας, η Άγκυρα το απέφυγε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν αντέδρασε με εξίσου σκληρή γλώσσα, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι συντάσσεται με τους Έλληνες και τους Κύπριους, αλλά απέφυγε να διακόψει την προοπτική του διαλόγου με την ΕΕ που ανοίγεται στη συνάντηση της Βάρνας. Το ίδιο ωστόσο ισχύει και για την ΕΕ.

Δε θα πρέπει επίσης να λησμονηθεί ότι η ΕΕ θα προσφέρει στη Βάρνα άλλα 3 δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο 3 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στη δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, ποσό το οποίο δε δίνεται απευθείας στην Άγκυρα, αλλά σε οργανισμούς όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που διαχειρίζονται τη διατροφή, τη στέγαση και την ιατρική περίθαλψη των προσφύγων.

Εντούτοις δεν είναι ακόμα σαφές τι θα γίνει στη Βάρνα. Η συνάντηση «δεν θα είναι εύκολη» προέβλεψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι πηγαίνει στη Βάρνα με «ανάμεικτα συναισθήματα». Ο πρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι τα προβλήματα με την Τουρκία μεγαλώνουν, ωστόσο, υπάρχει ένας «ειλικρινής» και «ανοιχτός» διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών, ο οποίος πρέπει να συνεχιστεί. Το γεγονός πάντως και μόνο ότι η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο είναι θετικό και έχει μεγάλη σημασία, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν στη Βάρνα

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στη Βάρνα της Βουλγαρίας στις 17:00 το απόγευμα και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Βούλγαρος πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ.

Στις 19.00 αναμένεται να ξεκινήσει η συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ, η οποία πιθανότατα θα διαρκέσει δύο ώρες.

Μετά το πέρας της συνάντησης θα δοθεί κοινή συνέντευξη τύπου ενώ για τις 22.00 προγραμματιστεί η αναχώρηση του Τούρκου προέδρου από τη Βάρνα.



 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top