Ένας «πονεμένος» λαός γιορτάζει την Πρωτοχρονιά την πρώτη μέρα της Άνοιξης

Γιορτάζουν το Newroz στις 21 Μαρτίου καθώς συμβολίζει το πέρασμα από τη «σκοτεινή» εποχή… στην εποχή του φωτός

Ένας λαός καλωσορίζει το νέο έτος, το Newroz, στις 21 Μαρτίου κάθε χρόνο. Πρόκειται για το νέο κουρδικό έτος που το υποδέχτηκαν στο βόρειο Ιράκ και την Τουρκία το βράδυ της Τρίτης, δεκάδες χιλιάδες Κούρδων με φωτιές και πυροτεχνήματα.

Άντρες και οι γυναίκες κρατώντας αναμμένες δάδες, στην πόλη Akre του βόρειου Ιράκ ανέβηκαν στην κορυφή ενός βουνού, όπου είχαν στηθεί μεγάλες κουρδικές σημαίες. Την ίδια ώρα, ο ουρανός φωτιζόταν από τα πολύχρωμα πυροτεχνήματα. Πολλές ήταν οι εκδηλώσεις και στην Τουρκία, όπου πήδηξαν πάνω από φωτιές και οι κουρδικές σημαίες κυμάτισαν... ως μια ένδειξη ελπίδας, με αφορμή τα γεγονότα στο Αφρίν.

Γιατί γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την πρώτη μέρα της άνοιξης

Εκατομμύρια Κούρδοι γιορτάζουν το Newroz στις 21 Μαρτίου, την πρώτη μέρα της άνοιξης. Συμβολίζει το πέρασμα από τη «σκοτεινή» εποχή… στην εποχή του φωτός.

Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου από τους Κούρδους στο Ιράκ, το Ιράν, την Τουρκία και τη Συρία.

Το φετινό Newroz είναι λυπηρό να συμπίπτει με την κατάληψη της πόλης Αφρίν στη Συρία, όπου πολλοί Κούρδοι, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε αγροτικές περιοχές και χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Έτσι η «Πρωτοχρονιά» τους είχε ειδικά φέτος, πολιτική σημασία καθώς συμβόλιζε κυρίως τον κουρδικό πολιτισμό και τον αγώνα των Κούρδων να γίνουν αυτόνομο έθνος. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Κούρδοι ζουν στο Ιράκ, τη Συρία, το Ιράν και την Τουρκία. 

Το δημοφιλές φεστιβάλ στο Akre συγκεντρώνει χιλιάδες κάθε χρόνο. Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περισσότερα από 30.000 άτομα παρακολούθησαν φέτος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top