«Έγκλημα μίσους το κάψιμο της τουρκικής σημαίας» λέει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν

Ζητά να βρεθούν οι δράστες και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης

"Έγκλημα μίσους το κάψιμο της τουρκικής σημαίας"

Μετά την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ζητά να βρεθούν οι δράστες που έκαψαν την τουρκική σημαία, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα (διαβάστε εδώ περισσότερα).

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, αναφερόμενος στο περιστατικό, τόνισε πως το κάψιμο της τουρκικής σημαίας τόσο στην Αθήνα «αποτελεί έγκλημα μίσους», διαμηνύοντας παράλληλα ότι «πρέπει να βρεθούν οι δράστες και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Παράλληλα, αναφέρεται και στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως «είναι βασική μας αρχή ότι οι έρευνες πρέπει να γίνουν από κοινού μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου. Όμως αυτή την αρχή η Ε/κ (ελληνοκυπριακή) πλευρά την παραβιάζει συχνά».

Μάλιστα συνεχίζει λέγοντας ότι «υπάρχουν σημεία που συγκρούονται με τη δική μας ΑΟΖ. Όταν εδώ υπάρχει μια παραβίαση ή είναι ενάντια στο δίκαιο κινηθήκαμε. Κινηθήκαμε με κάθε τρόπο, και νομικό, και πολιτικό και άλλους τρόπους. Και από και πέρα αυτή η αρχή μας δεν πρόκειται να αλλάξει» και προειδοποιεί ότι «σε περίπτωση που παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

 

«Στην πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς, μία τάξη όσον αφορά αυτό το θέμα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Είναι βασική μας αρχή ότι οι έρευνες πρέπει να γίνουν από κοινού μεταξύ της βόρειας και της νότιας Κύπρου. Όμως αυτή την αρχή η Ε/κ (ελληνοκυπριακή) πλευρά την παραβιάζει συχνά.

Λένε ότι είναι δική μας ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη). Εμείς άλλωστε δεν έχουμε πρόβλημα με την ΑΟΖ που ανήκει σε αυτούς. Υπάρχουν σημεία που συγκρούονται με τη δική μας ΑΟΖ. Όταν εδώ υπάρχει μια παραβίαση ή είναι ενάντια στο δίκαιο κινηθήκαμε. Κινηθήκαμε με κάθε τρόπο, και νομικό, και πολιτικό και άλλους τρόπους. Και από και πέρα αυτή η αρχή μας δεν πρόκειται να αλλάξει.

Τώρα σε σχέση με τo θέμα του πλοίου της Mobil και την άφιξή του εκεί γνωρίζουμε ότι εξελίχθηκε μια διαδικασία αλλά ο έκτος στόλος (εννοεί πολεμικό ΗΠΑ) δεν έχει πάει εκεί, δεν έχει κάνει μεταβαση.

Σε αυτό το πλαίσιο οι δικές μας πρωτοβουλίες συνεχίζονται. Εμείς όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Τ/Κ μέχρι σήμερα τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσουμε και από δω και μπρος να λαμβάνουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να τα προστατεύσουμε. Επιπλέον εμείς θα συνεχίσουμε εργασίες μας στις περιοχές που έχουμε σχεδιάσει. Θα συνεχίσουμε τις γεωτρύσεις. Θέλω από εδώ ξανά να κάνω μια έκκληση.

Ελάτε να κάνουμε την ανατολική Μεσόγειο όχι μια περιοχή σύγκρουσης και διαμάχης αλλά μία περιοχή συμβιβασμού και κοινού συναιτερισμού. Σε αυτό το πλαίσιο ας συνέλθουν η Ε/κ και η Τ/κ (τουρκοκυπριακή) πλευρά και να κάνουν μια κοινή εργασία. Εμείς ως Τουρκία θα το στηρίξουμε αυτό. Μέσα σε αυτό μπορεί να είναι και η Ελλάδα και άλλες χώρες, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό.

Αλλά σε περίπτωση που παραβιαστούν κυριαρχικά δικαιώματα και ξεκινήσετε γεωτρήσεις, ασφαλώς θα υπάρξουν συνέπειες και η Τουρκία δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

 

Της Άννας Ανδρέου, ανταποκρίτριας του Star στην Κωνσταντινούπολη.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top