Σήμερα το φεγγάρι δίνει τριπλό… σόου! Και υπερπανσέληνος και έκλειψη μαζί

Σπάνιο φαινόμενο που γίνεται μετά από 150 χρόνια

Και έκλειψη σελήνης και υπερπανσέληνος και μπλε φεγγάρι σήμερα στον ουρανό σε μια σπάνια συγκυρία, όπου τρία αστρονομικά φαινόμενα συμπίπτουν για πρώτη φορά μετά από 150 ολόκληρα χρόνια.

Η έκλειψη θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες και θα είναι ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Εκτός όμως από την ολική έκλειψη, σήμερα το φεγγάρι θα βρεθεί στη δεύτερη κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για όλο το 2018, κάτι που είχε γίνει και την 1η Ιανουαρίου.

Στην Αθήνα η έκλειψη θα φτάσει στο αποκορύφωμά της γύρω στις 15:30 όταν το φεγγάρι θα είναι ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, οπότε το φαινόμενο δε θα είναι ορατό στη χώρα μας.

Μάλιστα η σημερινή πανσέληνος είναι η δεύτερη του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ Σελήνη της Πρωτοχρονιάς, ενώ ο Φεβρουάριος δε θα έχει καμία πανσέληνο, κάτι που έχει να συμβεί από το 1999.

Οι δύο επόμενες φορές που η ολική έκλειψη Σελήνης θα συμπέσει με τη δεύτερη πανσέληνο του ίδιου μήνα, θα είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2028 (αλλά τότε δεν θα υπάρχει υπέρ-Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι δεν θα βρίσκεται στο περίγειό του) και στις 31 Ιανουαρίου 2037 (τότε θα υπάρχει υπερ-Σελήνη).

Στη διάρκεια των εκλείψεων το φεγγάρι αποκτά ένα σκούρο κοκκινωπό χρώμα σαν να είναι σκουριασμένο ή ματωμένο, καθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται στη σκιά της Γης ανάμεσα στον Ήλιο και στη Σελήνη και η γήινη ατμόσφαιρα φιλτράρει το σεληνιακό φως.

Μια δεύτερη ολική έκλειψη του φεγγαριού θα συμβεί στις 27 Ιουλίου, η οποία θα είναι ορατή και στην Ελλάδα, αλλά χωρίς να υπάρχει υπερ-Σελήνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top