Βουλγάρα υπουργός: «Για πολιτικούς λόγους η μη ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη συνθήκη Σένγκεν»

Οι θέσεις της χώρας της για τα ανοιχτά ευρωπαϊκά θέματα

Η Βουλγάρα υπουργός για τη συνθήκη Σένγκεν

H Βουλγαρία βασίζεται στην συνεργασία με την επερχόμενη Αυστριακή Προεδρία για την συνέχιση των προσπαθειών για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και για την προώθηση της υποψηφιότητας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας για ένταξη στη ζώνη Σένγκεν, δηλώνει η Υπουργός "Βουλγαρικής Προεδρίας", Λιλιάνα Παύλοβα, σε συνάντησή της με ομάδα δημοσιογράφων στη Σόφια.

Η Υπουργός αναλύοντας τις θέσεις της Προεδρίας για τα ανοικτά θέματα της ΕΕ όπως για παράδειγμα την διένεξη με την Πολωνία, την υποχρεωτικότητα της μετεγκατάστασης μεταναστών και τη διεύρυνση της ζώνης Σέγνκεν, εξηγεί ότι:

- η διαδικασία του άρθρου 7 για την Πολωνία, μόλις ξεκινάει. Προς το παρόν η ΕΕ βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής και ανάλυσης των θέσεων των Κ-Μ. Θα ακολουθήσει η γνωμάτευση της νομική υπηρεσίας. Δεδομένης της διαδικασίας, ψηφοφορία στο Συμβούλιο θα υπάρξει κατά πάσα πιθανότητα μετά την βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου.

- σε σχέση με το Δουβλίνο και τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην ΕΕ, η εντύπωση της βουλγαρικής Προεδρίας είναι πως "όλοι προσπαθούν να βρουν μια λύση", πως έχει χαθεί ήδη αρκετός καιρός και πως "δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική". Ωστόσο η Υπουργός Προεδρίας, έθεσε ως προϋπόθεση την ύπαρξη σταθερών κυβερνήσεων στη Γερμανία και την Ιταλία, κάτι που αναμένεται ως τον Ιούνιο.  Σε σχέση με την υποχρεωτικότητα της κατανομής μεταναστών, η Βουλγαρία είναι "υπέρ της αλληλεγγύης",  αλλά διερωτάται αν αυτό είναι αρκετό. Σκοπεύει δε να αναζητήσει επιπρόσθετες ρυθμίσεις, αλλά εκτιμά ότι το βασικότερο στοιχείο είναι η φύλαξη των συνόρων: "είμαστε ευγνώμονες για τη συνεργασία με την Τουρκία", δήλωσε η Υπουργός, εξηγώντας ότι η τουρκικές αρχές έχουν μηδενίσει τις ροές από την Τουρκία προς τα βουλγαρικά σύνορα και αν κάποιος παράνομα προσπαθήσει να περάσει συλλαμβάνεται και οι τουρκικές αρχές τον δέχονται αμέσως πίσω.

- η Λιλιάνα Παύλοβα δήλωσε σε σχέση με τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν πως τα Κράτη Μέλη κρατάνε τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία εκτός ζώνης, για πολιτικούς λόγους και χωρίς να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση. "Προστατεύουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καλύτερα από κάποιες χώρες που είναι εντός Σένγκεν", είπε η Υπουργός, δηλώνοντας πως αναμένει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, μετά την προεδρία, στο κοντινό μέλλον.

- σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, χρειάζεται μια ξεκάθαρη και εξατομικευμένη στρατηγική, σε συνέχεια του κειμένου της Κομισιόν της 6ης Φεβρουαρίου, η οποία θα υπογραμμίζει την ευρωπαϊκή του προοπτική, τα κράτη όμως θα κριθούν μόνο στη βάση των επιτευγμάτων και των μεταρρυθμίσεών τους. Η Προεδρία όμως, σαφώς θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα κρατών των Δ.Βαλκανίων (για τα οποία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία). Θα δωθεί όμως έμφαση και στην διασύνδεση αυτών των χωρών με τη ΕΕ, από την εκπαιδευτική κινητικότητα, ως την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής στις χώρες αυτές, ανεξάρτητα από την ένταξή τους.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top