Βρήκαν γνήσιο αντίγραφο στα ελληνικά με διδασκαλίες του Χριστού στον αδελφό του

Σπουδαία ανακάλυψη επιστημόνων στην Οξφόρδη

Βρήκαν αντίγραφο συνομιλιών του Χριστού στα ελληνικά

Μετά από τη χρονολογία της ταφής του Ιησού Χριστού, Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσης ότι ανακάλυψαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία, το πρώτο γνήσιο αντίγραφο στα ελληνικά, ενώ απόκρυφου γνωστικού κειμένου που περιέχει μυστικές διδασκαλίες του Ιησού στον αδελφό του.

Διαβάστε επίσης: Έλληνες επιστήμονες προσδιόρισαν την ηλικία του τάφου του Χριστού

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βιβλιοθήκη του Ναγκ Χαμαντί περιέχει μια συλλογή 13 Γνωστικών βιβλίων ή κωδίκων που ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο το 1945. Μέχρι σήμερα, μόνο ένας μικρός αριθμός κειμένων έχει βρεθεί στα ελληνικά, την αρχική γλώσσα της συγγραφής τους, καθώς τα περισσότερα ήταν μεταφρασμένα στα κοπτικά.

Οι καθηγητές Τζόφρι Σμιθ και Μπρεντ Λαντάου του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν βρήκαν αρκετά αποσπάσματα στα ελληνικά της «Πρώτης Αποκάλυψης του Ιακώβου», η οποία μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι υπήρχε μόνο σε κοπτική μετάφραση.

Η νέα ανακάλυψη είναι σημαντική, εν μέρει επειδή δείχνει ότι οι Χριστιανοί διάβαζαν ακόμη και μελετούσαν κείμενα που οι ηγέτες τους θεωρούσαν αιρετικά.

Στο εν λόγω απόκρυφο κείμενο, που δεν συμπεριλήφθηκε στην Καινή Διαθήκη και ήταν ανάμεσα στα απαγορευμένα από την εκκλησία κείμενα, ο Ιησούς εμφανίζεται να συζητά και να συμβουλεύει τον αδελφό του πώς θα είναι καλός δάσκαλος μετά τον θάνατό του.

Το χειρόγραφο που βρέθηκε, είναι γραμμένο με προσεγμένο και ομοιόμορφο γραφικό χαρακτήρα, ενώ οι λέξεις χωρίζονται με σημεία στίξης σε συλλαβές, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι ίσως χρησίμευε για εκπαιδευτικούς λόγους.

Οι Σμιθ και Λαντάου έκαναν την ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Βιβλικής Φιλολογίας στη Βοστώνη και θα κάνουν σχετική δημοσίευση στη σειρά "Greco Roman Memoirs" των Παπύρων της Οξυρρύγχου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top