Έλληνες επιστήμονες προσδιόρισαν την ηλικία του τάφου του Χριστού

Δέος από τη σπουδαία ανακάλυψη - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:58

Τη χρονολογία της ταφής του Ιησού Χριστού προσδιόρισαν Έλληνες επιστήμονες, προκαλώντας παγκόσμιο δέος από την ανακάλυψή τους.

Τα Πανάγιος Τάφος είναι χτισμένος μέσα στο Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου στη χριστιανική συνοικία της παλαιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.

Έλληνες επιστήμονες υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του ΕΜΠ, Αντωνίας Μοροπούλου εκτιμούν πλέον ότι το μάρμαρο από το οποίο κατασκευάστηκε χρονολογείται περίπου στο 345 μ.Χ., στοιχείο που ταιριάζει με τις ιστορικές αναφορές που τονίζουν ότι ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας έδωσε διαταγή να φυλαχθεί ευλαβικά σε μια νέα εκκλησία.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι επιστήμονες εξέτασαν τα δείγματα από ασβεστοκονίαμα που βρέθηκαν μεταξύ της επιφάνειας από ασβέστη που καλύπτει τον τάφο και της μαρμάρινης πλάκας που το καλύπτει.

Με τη μέθοδο OSL κατάφεραν να φτάσουν στην ιστορική ανακάλυψη.

"Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου της Αθήνας, οι οποίοι εργάζονταν στην αποκατάσταση του ναού στον οποίο βρίσκεται ο τάφος", αναφέρει η Daily Mail, επισημαίνοντας ότι ενώ η συγκλονιστική ιστορία του Πανάγιου Τάφου με τις εργασίες αναστήλωσής του έχει γίνει γνωστή από το 2016 μόλις σήμερα γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα από τα δείγματα που πήραν οι Έλληνες επιστήμονες από το σημείο.

Ο τάφος του Ιησού Χριστού ήταν καλυμμένος από μάρμαρο τουλάχιστον μέχρι το 1555 μ.Χ και πιθανόν αυτό να ίσχυε για αρκετούς αιώνες νωρίτερα.

"Το μάρμαρο που καλύπτει τον τάφο απομακρύνθηκε και μείναμε έκπληκτοι με τον όγκου του υλικού που βρισκόταν από κάτω", δήλωσε ο Fredrik Hiebert, αρχαιολόγος του National Geographic Society ο οποίος μετέχει στο πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Θα είναι μια μακρά επιστημονική ανάλυση, ωστόσο θα μπορέσουμε τελικά να δούμε την πρώτη πέτρινη επιφάνεια πάνω στην οποία, σύμφωνα με την παράδοση, εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού» συνέχισε.

Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, μετά την σταύρωσή του από τους Ρωμαίους το 30 ή το 33 μΧ, το σώμα του Ιησού Χριστού τοποθετήθηκε πάνω σε μια πλάκα ή «ταφικό κρεβάτι» λαξευμένο από ασβεστόλιθο, δίπλα σε μια σπηλιά. 

Η θρησκεία αναφέρει πως ο Χριστός αναστήθηκε μετά τον θάνατό του και οι γυναίκες που πήγαν για να μυρώσουν το σώμα του τρεις ημέρες μετά την ταφή, είπαν πως δεν βρήκαν τη σορό του. 

Η ταφική πλάκα σήμερα περικλείεται από ένα οικοδόμημα γνωστό και ως Κουβούκλιο, το οποίο έχει χτιστεί γύρω από τον τάφο και αναστηλώθηκε τελευταία φορά μεταξύ 1808-1810, αφού είχε καταστραφεί εξαιτίας πυρκαγιάς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top