Ντόμινο εξελίξεων: Η Ισπανία απάντησε στην Καταλονία με άρση της αυτονομία της

Η Γερουσία στη Μαδρίτη ενεργοποιεί το άρθρο 155

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Καταλονία, μετά την απόφαση της τοπικής Βουλής (απούσης της αντιπολίτευσης) να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής.

Όπως ήταν φυσικό και λίγο πολύ αναμενόμενο, η Ισπανία «απάντησε» αμέσως στην Καταλονία, καθώς η Γερουσία (Άνω Βουλή) εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ALERT! Οι Καταλανοί κήρυξαν την ανεξαρτησία τους απο την Ισπανία

Να σημειώσουμε, ότι υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155 του Συντάγματος, που προβλέπει καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και απευθείας έλεγχο των τοπικών υπηρεσιών από τη Μαδρίτη, τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Ο Ραχόι συγκαλεί απόψε εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας.

«Η Ισπανία είναι μια σοβαρή χώρα και ένα μεγάλο έθνος και δεν θα ανεχθούμε λίγοι άνθρωποι να προσπαθούν να 'σκοτώσουν' το Σύνταγμά μας», είπε ο Ραχόι στους δημοσιογράφους μετά την απόφαση της Γερουσίας να του επιτρέψει να αναλάβει τον έλεγχο της Καταλονίας.

Το ντόμινο αυτό εξελίξεων, δεν αποκλείεται να προκαλέσει ξέσπασμα βίαιων συγκρούσεων, καθώς Μαδρίτη και Βαρκελώνη μπαίνουν σε τροχιά απευθείας σύγκρουσης.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μόνος συνομιλητής μας», έγραψε ο Τουσκ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Τουσκ κάλεσε επίσης την Ισπανία να προκρίνει «τη δύναμη του επιχειρήματος, όχι του επιχειρήματος της δύναμης».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top