Άρχισαν τα όργανα! "Πόλεμος" κατά του AfD στη γερμανική βουλή

Πώς το πρόσωπο που προτάθηκε για αντιπρόεδρος πυροδότησε την κατάσταση

Πόλεμος κατά του AfD στη γερμανική βουλή

Σε ευθεία κόντρα με τα υπόλοιπα κόμματα οδεύει η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), καθώς πρότεινε για ένα κορυφαίο αξίωμα της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής –της Bundestag– ήδη από την πρώτη συνεδρίαση του σώματος μετά τις βουλευτικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, ένα πρόσωπο που προκάλεσε αντιδράσεις.

Αναλυτικότερα, στην πρώτη συνεδρίαση της Bundestag, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναμένεται να εξασφαλίσει ευρεία στήριξη και να εκλεγεί στη θέση του προέδρου της Βουλής. Έπειτα, οι βουλευτές θα πρέπει να αναδείξουν με την ψήφο τους 6 αντιπροέδρους, δηλαδή έναν από κάθε κόμμα.

Το πρόσωπο που πρότεινε το AfD είναι ο Άλμπρεχτ Γκλάζερ. Ο 75χρονος είχε δηλώσει παλιότερα ότι το ισλάμ είναι πολιτική ιδεολογία και όχι θρησκεία κι ότι οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να απολαύουν το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας, επειδή το ισλάμ δεν αναγνωρίζει αυτή την ελευθερία.

Ήδη κατά του Γκλάζερ έχουν ταχθεί οι Πράσινοι, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) και το κόμμα Η Αριστερά.

«Αποφάσισα να μην τον ψηφίσω», τόνισε η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ, χθες, Δευτέρα. «Αν κάποιος θέλει να γίνει αντιπρόεδρος της Bundestag, αυτός ο κάποιος πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα, κι αυτό προβλέπει ανεξιθρησκεία», εξήγησε η ίδια.

Αλλά και η Χριστιανική Ένωση της Μέρκελ δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να στηρίξει τον Γκλάζερ.

Μέχρι σήμερα, αν το πρόσωπο – πρόταση κάποιου κόμματος δεν εξασφάλιζε αρκετές ψήφους για να γίνει αντιπρόεδρος, το κόμμα πρότεινε κάποιο άλλο. Αν το AfD δεν έχει αντιπρόταση σε περίπτωση απόρριψης του Γκλάζερ, τότε αυτό θα είναι πρωτοφανές στη γερμανική βουλή.

Οι γύροι κατά τους οποίους μπορεί κανείς να εκλεγεί είναι 3. Αν ο Γκλάζερ αποτύχει και στους τρεις γύρους ψηφοφορίας σήμερα, Τρίτη, θα αναβληθεί η διαδικασία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top