Συνάντηση Μέι - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες για τα επόμενα βήματα στη διαπραγμάτευση του Brexit

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Συνάντηση Μέι - Γιούνκερ στις Βρυξέλλες

Απευθείας πολιτικές συνομιλίες για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ και ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ, με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι και τους υφιστάμενούς της Ντέιβιντ Ντέιβις και Όλι Ρόμπινς. H συνάντηση θα έχει τη μορφή δείπνου παρουσία και του προσωπάρχη του Γιούνκερ, Μάρτιν Ζέλμαγιερ.

Η συνάντηση έρχεται μετά από τον άκαρπο 5ο γύρο διαπραγματεύσεων, ο οποίος δεν κατέληξε σε αυτό που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ονομάζει "ικανοποιητική πρόοδος". Η βρετανική πλευρά βρίσκεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου (η Σύνοδος της Παρασκευής 20.10) δε θα εξουσιοδοτήσει διαπραγματεύσεις για τη "μελλοντική σχέση" ΕΕ - ΗΒ (ελλείψει ικανοποιητικής προόδου).

Οι Βρετανοί από την πρώτη στιγμή είχαν αγνοήσει επιδεικτικά την κοινή βούληση των 27 της ΕΕ για την αλληλουχία των διαπραγματεύσεων και προσπάθησαν να εντάξουν τις διαπραγματεύσεις για τη "μελλοντική σχέση" σε αυτήν τη φάση των συνομιλιών - χωρίς φυσικά αποτέλεσμα. Η Βρετανική πλευρά άρχισε να "προσαρμόζεται με τους κανόνες" μόλις στον 4ο γύρο των διαπραγματεύσεων μετά την ομιλία Μέι στην Φλωρεντία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής θα αποφασίσει την παράταση του πρώτου σκέλους των διαπραγματεύσεων για άλλους δύο μήνες (έως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου). Οι Βρετανοί έως τότε θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί να πληρώνουν όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΕ, στη βάση του κοινοτικού προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος της περιόδου πληρωμών (κανόνας ν+2) δηλαδή το 2022. Θα πρέπει να έχουν δεχθεί να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που μένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο "εφ όρου ζωής", να δεχθεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της ΕΕ επί της ερμηνείας της κοινοτικής νομοθεσίας και να ολοκληρώσει τη διασφάλιση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ιρλανδία υπό το νέο καθεστώς.

Το βασικότερο των προβλημάτων για τη βρετανική κυβέρνηση είναι πως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται πως το Brexit που είχαν στο μυαλό τους οι ιθύνοντες της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Βρετανία θα χάσει αυτομάτως το 2,5% του ΑΕΠ της στις 30 Μαρτίου του 2019 και η οικονομία της θα δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα, καθώς θα χάσει τη μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά, τη στιγμή που και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα αποδυναμώνεται. Οι Βρετανοί χρειάζονται αμοιβαίες αναγνωρίσεις προδιαγραφών και κάποιου είδους συμφωνία ελευθέρου εμπορίου για να μη δεχθούν αυτό το πλήγμα, αλλά τέτοια θέματα θα συζητηθούν μόνο κατά τη διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση.

Η Τερέζα Μέι από την αρχή της διαπραγμάτευσης είχε την πολιτική του να μπλέξει τους δύο γύρους των διαπραγματεύσεων θεωρώντας ότι θα κρατήσει την ΕΕ όμηρο στα θέματα της πρώτης φάσης, με τις απαιτήσεις της δεύτερης φάσης. Αυτό δεν έγινε.

Επιπλέον η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής ενδέχεται να δώσει εντολή στον Μπαρνιέ, να ξεκινήσει συζητήσεις για τη λεγόμενη "μεταβατική περίοδο", όμως αυτό θα γίνει μόνο με ισχύ των 4 ελευθεριών και δικαιοδοσία του ΔΕΕ - δηλαδή ακριβώς τα στοιχεία της ΕΕ που οι θιασώτες του brexit ήθελαν να αποφύγουν. Το νέο σχήμα μεταβατικής περιόδου προβλέπει ότι από το 2019, η Βρετανία θα υπάγεται στην κοινοτική νομοθεσία, χωρίς να μπορεί να την επηρεάζει.

Όλα αυτά αποδεικνύουν μέρα με τη μέρα πως η καμπάνια της εξόδου βασίστηκε απλά και μόνο σε εθνικιστική ρητορεία και σε διάφορα ψεύδη που είχαν στόχο το θυμικό των Βρετανών, σχολιάζουν διπλωματικές πηγές. Δε λείπουν οι σχολιαστές, διπλωμάτες και πηγές των Βρυξελλών, που παρομοιάζουν τη διαπραγματευτική τακτική των Βρετανών με την "ασυνάρτητη στρατηγική Βαρουφάκη" κατά την ελληνική κρίση του 2015, που οδήγησε σε απώλεια 80 έως 100 δις ευρώ από την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Η αίσθηση ορισμένων διπλωματών στο θέμα του ΗΒ, είναι βεβαίως ότι οι Βρετανοί θα αντιληφθούν πολύ πιο γρήγορα την πραγματικότητα.

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν το αντικείμενο των συζητήσεων Μέι - Γιούνκερ.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top