Στον Kazuo Ishiguro το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017

Είναι διάσημος για το βιβλίο «Τ΄απομεινάρια μιας μέρας»

Ο 62χρονος Ιάπωνας συγγραφέας Kazuo Ishiguro είναι ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017.

Ο Ishiguro βραβεύτηκε από την Σουηδική Βασιλική Ακαδημία για τα μυθιστορήματα μεγάλης συναισθηματικής έντασης που έγραψε, και στα οποία αναδεικνύει την άβυσσο πίσω από την απατηλή αίσθηση της σύνδεσης με τον κόσμο.

Ο Ishiguro είναι διάσημος για το βιβλίο «Τ΄απομεινάρια μιας μέρας», ενώ η επιλογή του από την Ακαδημία Νόμπελ, σήμανε την επιστροφή στην παραδοσιακή λογοτεχνία, έπειτα από δυο χρόνια που προηγήθηκαν αντισυμβατικές επιλογές.

Το βραβείο Νόμπελ που κέρδισε ο Ishiguro, συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο του 1,1 εκατομμυρίου δολαρίων.

Να σημειώσουμε, ότι ο Kazuo Ishiguro γεννήθηκε στο Ναγκασάκι, αλλά μετακόμισε στη Βρετανία με την οικογένεια του όταν ήταν μόλις 5 ετών.

«Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων συγγραφέας με πολλούς τρόπους» δήλωσε η Sara Danius, μόνιμη γραμματέας της Ακαδημίας. «Θα έλεγα πως αν “αναμείξεις» την Jane Austen με τον Kafka, τότε θα έχεις ως αποτέλεσμα τον Ishiguro», πρόσθεσε.

Στο διασημότερο βιβλίο του, «Τ΄απομεινάρια μιας μέρας», ένας μπάτλερ μεγάλου σπιτιού, κοιτά πίσω την ζωή του, κατά την διάρκεια της οποίας υπηρέτησε την αριστοκρατία.

Το εν λόγω βιβλίο έγινε και ταινία το 1993, με πρωταγωνιστές τους Anthony Hopkins και Emma Thompson , που προτάθηκε για 8 βραβεία Όσκαρ.

Εκτός από τα «Απομεινάρια μιας μέρας», το μυθιστόρημά του 2005 «Νever Let me Go» («Ποτέ μην με αφήσεις να φύγω») αν και αρχικά εμφανίζεται ως η ιστορία τριών νέων φίλων σε οικοτροφείο, εν συνεχεία εξελίσσεται σε μια δυστοπική ιστορία με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας που θέτουν βαθιά ηθικά ερωτήματα.

Να αναφέρουμε τέλος, πως όταν η Sara Danius, μόνιμη γραμματέας της Ακαδημίας, ρωτήθηκε αν η επιλογή του Ishiguro έγινε προκειμένου να αποφευχθεί η διαμάχη που ξέσπασε με την περσινή επιλογή του Bob Dylan, εκείνη απάντησε πως:

«Όχι, δεν σκεφτόμαστε αυτά τα ζητήματα. Πέρυσι, επιλέξαμε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές της εποχής μας. Φέτος, επιλέξαμε έναν από τους πιο υπέροχους συγγραφείς της εποχής μας».

 

TI ΔΗΛΩΣΕ Ο KAZUO ISHIGURO ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ:

«Ο κόσμος βρίσκεται σε μια πολύ αβέβαιη στιγμή και ελπίζω πως όλα τα βραβεία Νόμπελ θα είναι μια δύναμη για κάτι θετικό στον κόσμο, όπως είναι αυτή τη στιγμή».

«Θα με συγκινούσε πολύ αν μπορούσα με κάποιο τρόπο να συνεισφέρω σ’ ένα κλίμα που θα συμβάλει σε μια θετική ατμόσφαιρα στους πολύ αβέβαιους καιρούς μας», τόνισε ακόμη ο νομπελίστας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top