Το Παρίσι δε φοβάται την τρομοκρατία - Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι αναμμένοι στον Πύργο του Άιφελ

Η γαλλική πρωτεύουσα θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 / Πρώτη ανάρτηση: 15-09-2017 18:50

Το Παρίσι έρχεται ξανά στο προσκήνιο, αυτήν τη φορά επειδή θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Όπως ανακοινώθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, η γαλλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει και πάλι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός.

Η κυρία Μαρία Γκολφινοπούλου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο

Το star.gr επικοινώνησε με την επικεφαλής του τμήματος Θεσμικών Σχέσεων και Δράσεων (Head of Institutional Relations and Events) του οργανισμού Ολυμπιακών Ραδιοτηλεοπτικών Υπηρεσιών (Olympic Broadcasting Services – OBS), κυρία Μαρία Γκολφινοπούλου, η οποία μίλησε για την απόφαση αυτή της επιτροπής να αναθέσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στην ευρωπαϊκή πόλη που, τα τελευταία χρόνια, έχει πονέσει από την τρομοκρατία.

«Είχαν μείνει πια μόνο 2 πόλεις υποψήφιες για τη διοργάνωση, το Λος Άντζελες και το Παρίσι, μετά την αποχώρηση της Ρώμης και της Βουδαπέστης. Ήταν καλύτερα να γίνει, για πρώτη φορά στα χρονικά, μια ανάθεση πρώτα στο Παρίσι και μετά στο Λος Άντζελες, αφού πρώτα έγινε συμφωνία μεταξύ των δυο πόλεων».

Όπως εξηγεί η κυρία Γκολφινοπούλου, είναι ιστορικής σημασίας η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, καθώς «η πόλη θα φιλοξενήσει τους Αγώνες για 3η φορά. Έτσι, θα συμπληρώνονταν ωραία οι δεκαετίες της επιστροφής τους στο Παρίσι».

Η κυρία Μαρία Γκολφινοπούλου

Η Πόλη του Φωτός, μάλιστα, είχε θέσει πολλές φορές υποψηφιότητα, όμως είχε χάσει.

Το πέπλο της τρομοκρατίας δεν φαίνεται να απασχολεί τη διοργάνωση. Το Παρίσι είναι στις προτιμήσεις των τρομοκρατών, όπως, δυστυχώς, έχει φανεί στη σύγχρονη ιστορία, αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. «Δεν υπάρχει φόβος. Όπως βλέπουμε, η απειλή υπάρχει πλέον σε όλα τα κράτη. Δεν μπορείς να πεις ότι ένα κράτος είναι πιο επικίνδυνο από κάποιο άλλο. Υπάρχουν διάφορα είδη τρομοκρατίας πια».

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εξ’ ορισμού αφορούν την παγκόσμια ειρήνη, τη συνεργασία και την αδελφοποίηση των λαών. Επομένως, το ότι αποφασίστηκε να διεξαχθούν σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη που έχει ματώσει από τα τρομοκρατικά χτυπήματα περνάει το μήνυμα της αντίστασης στον φόβο και την τρομοκρατία; «Φυσικά. Και το Λος Άντζελες, εξάλλου, είναι μια επικίνδυνη πόλη. Και στην Ισπανία είχαμε πριν ένα μήνα ένα πολύ βίαιο περιστατικό. Πια, η απειλή είναι παντού. Το μήνυμα πρέπει να είναι αυτό, ότι δεν φοβόμαστε. Και οι Ολυμπιακοί Κύκλοι, εξάλλου, αυτό συμβολίζουν: την ενότητα των λαών».

Η μέχρι τώρα ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα θετική. «Είναι θετικό και το γεγονός ότι εξοικονομούνται χρήματα, καθώς και οι δυο πόλεις, το Παρίσι και το Λος Άντζελες έχουν πολύ χρόνο μπροστά τους να προετοιμαστούν».

«Να περιμένουμε καταπληκτικούς αγώνες» λέει η κυρία Γκολφινοπούλου. «Το Παρίσι είναι μια πανέμορφη πόλη, που της αρέσει πολύ ο αθλητισμός. Είχαν μεγάλο πείσμα οι Γάλλοι να διοργανώσουν τους Αγώνες εδώ και αρκετά χρόνια.  Είναι πάρα πολύ προετοιμασμένοι, οι υποψηφιότητές τους ήταν πάντα πολύ δουλεμένες. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι φοβερό. Θα είναι πολύ ωραίοι ευρωπαϊκοί Αγώνες. Έχουμε καιρό, άλλωστε, να δούμε Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ευρώπη. Οι τελευταίοι ήταν του Λονδίνου».

Με το σλόγκαν, λοιπόν, «Από την Πόλη του Φωτός, στην Πόλη των Αγγέλων», ενωμένοι οι λαοί προχωρούν μπροστά. Και πάλι θα ακουστεί το αθάνατο σύνθημα «Δεν φοβόμαστε γιατί εδώ είναι Παρίσι».

 

Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr  

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top