Όταν η φύση εκδικείται – Δεκάδες νεκροί και μεγάλες καταστροφές μετά τον σεισμό των 8,1 βαθμών στο Μεξικό

Πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα – Κίνδυνος μεγάλου μετασεισμού - Πρώτη ανάρτηση; 08-09-2017 19:25

Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ολόκληρες περιοχές «εξαφανίστηκαν» από τον ισχυρότερο σεισμό του τελευταίου αιώνα στο Μεξικό. Ήταν μεγέθους 8,1 ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.49 της Πέμπτης, τοπική ώρα (07.49 σήμερα, ώρα Ελλάδας), και διήρκησε 45 εφιαλτικά δευτερόλεπτα. Ο σεισμός αιφνιδίασε πολλούς κατοίκους που ετοιμάζονταν να πέσουν για ύπνο. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε στον Ειρηνικό, σε απόσταση 87 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Πιχιχιάπαν.

Ο εγκέλαδος ήταν μεγαλύτερος και από τον καταστρεπτικό σεισμό του 1985, ο οποίος είχε σκορπίσει τον θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους.

Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο στην Τούξτλα Γκουτιέρρες, την πρωτεύουσα της μεξικάνικης πολιτείας Τσιάπας. Σε κατάσταση πανικού έψαχναν την έξοδο κινδύνου, ενώ κομμάτια της οροφής έπεφταν πάνω τους.

Η γη έτρεμε από τους μετασεισμούς. Ολόκληρες  γειτονιές βούλιαξαν στο σκοτάδι. Οι δρόμοι θύμιζαν ναρκοπέδιο από τις εκρήξεις στα καλώδια ηλεκτροδότησης.

Στην πόλη Χουτσιτάν της Πολιτείας, Οαχάκα κατέρρευσαν ένα ξενοδοχείο, ένα μπάρ, ένα τμήμα του δημαρχείου και αρκετά άλλα κτίσματα. Ο Αλεχάντρο Μουράτ, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, είπε ότι έχουν αναφερθεί 23 θάνατοι στην Οαχάκα και οι 17 από αυτούς στο Χουτσιτάν.

Ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών επιβεβαίωσε ότι άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη γειτονική Πολιτεία Τσιάπας. Νωρίτερα, ο κυβερνήτης του Ταμπάσκο Αρτούρο Νούνιες είπε ότι στην Πολιτεία του σκοτώθηκαν δύο παιδιά.

Τα νοσοκομεία γέμισαν από τραυματίες. Οι κάτοικοι πέρασαν την νύχτα στα σκαλιά και τα παγκάκια.

Δείτε επίσης:Σεισμός 8,2 Ρίχτερ στο Μεξικό: Ο ισχυρότερος που χτύπησε την χώρα σε έναν αιώνα – Εικόνες σοκ (video)

Στις πληγείσες περιοχές, μέλη των σωστικών συνεργείων αγωνίζονταν όλη τη νύχτα να εντοπίσουν ανθρώπους εγκλωβισμένους στα συντρίμμια και να τους βγάλουν σώους.

«Πρόκειται για τον χειρότερο σεισμό, ο οποίος έπληξε την χώρα μας τα τελευταία 100 χρόνια. Η καταστροφή είναι τόσο μεγάλη, που για την ώρα δεν μπορεί να υπολογιστεί» δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τη γειτονική Γουατεμάλα.

Σύμφωνα με επιστήμονες, τα επιφανειακά κύματα του σεισμού ταλάντευαν τη γη για τρεις ώρες. Ακολούθησαν μετασεισμοί και δεν αποκλείεται ένας ακόμη δυνατός σεισμός της κλίμακας 7,2 να χτυπήσει τις επόμενες 24 ώρες. Πάντως, οι μετασεισμοί που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα κυμαίνονται σε μέγεθος από 4,3 μέχρι 5,7 βαθμούς.

Λόγω της δόνησης προκλήθηκε επίσης ένα μικρό τσουνάμι, ύψους 70 εκατοστών, στα παράλια του Μεξικού. Η θάλασσα βγήκε στη στεριά και οι αρχές εκκένωσαν ορισμένες παράκτιες περιοχές.

Στα περισσότερα σχολεία στο νότιο και το κεντρικό Μεξικό δεν άνοιξαν σήμερα τα σχολεία, προκειμένου οι αρχές να προχωρήσουν σε ελέγχους στα κτίρια.

Επίσης, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Pemex ανακοίνωσε ότι ελέγχει τις εγκαταστάσεις της για να διαπιστώσει αν έχουν προκληθεί προβλήματα από τη δόνηση.

BINTEO Live Canal 475 , Al Jazeera English,KiniTV

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top