Τύμπανα πολέμου - Ο Τραμπ απειλεί ανοιχτά τον Κιμ μετά την εκτόξευση πυραύλου

Πυρ ομαδόν κατά της Βόρειας Κορέας - Πρώτη ανάρτηση: 29-08-2017 17:56

Τύμπανα πολέμου ηχούν στον πλανήτη… Η πρόθεση για ειρήνη του Κιμ Γιονγκ Ουν και του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε εκφράσει την χαρά του για το γεγονός ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας έχει αρχίσει να «σέβεται» τις ΗΠΑ, ξεχάστηκε μέσα σε μια στιγμή. Η απόφαση της Πιονγιάνγκ να εκτοξεύσει τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) νέο πύραυλο, που πέρασε πάνω από την Ιαπωνία έβγαλε ξανά τα... όπλα στο τραπέζι, με τον αμερικανό πρόεδρο να στέλνει αυστηρό μήνυμα στον Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως όλες οι επιλογές για να δοθεί μια απάντηση στη Βόρεια Κορέα βρίσκονται στο τραπέζι.

«Ο κόσμος έλαβε καθαρά το τελευταίο μήνυμα της Βόρειας Κορέας: το καθεστώς αυτό εκδήλωσε την περιφρόνησή του προς τους γείτονές του, προς όλα τα μέλη των Ηνωμένων Εθνών και προς το μίνιμουμ των προδιαγραφών της αποδεκτής διεθνούς συμπεριφοράς», ανέφερε ο Τραμπ στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο. 

«Απειλητικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν την απομόνωση του βορειοκορεατικού καθεστώτος στην περιοχή και ανάμεσα σε όλα τα έθνη του κόσμου. Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε ο Τραμπ.

Νωρίτερα σήμερα Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σίνζο Άμπε συζήτησαν την τελευταία πρόκληση της Βόρειας Κορέας σε τηλεφωνική τους συνομιλία διάρκειας 40 λεπτών. Όπως δήλωσε ο Ιαπωνας πρωθυπουργός στον Τύπο μετά το πέρας της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την πίεση στην Πιονγκγιάνκ μετά από αυτήν την «άνευ προηγουμένου απειλητική ενέργεια».

 

 

 

Από την πλευρά του, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε την εκτόξευση του πυραύλου ως μια πρωτοφανή απειλή, τη σοβαρότερη για την Ιαπωνία.

Όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, εκατομμύρια Ιάπωνες ξύπνησαν ακούγοντας σειρήνες και ανακοινώσεις, με τις οποίες καλούνταν να βρουν καταφύγιο, καθώς ο βορειοκορεατικός πύραυλος πετούσε πάνω από την ιαπωνική επικράτεια.

ΗΠΑ: Έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα

Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα νωρίτερα σήμερα πιθανόν ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς και χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, προκειμένου να κριθεί εάν η δοκιμή του ήταν επιτυχής ή όχι, δήλωσαν δύο αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι δύο αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι ο πύραυλος με βάση τα πρώτα στοιχεία εκτιμάται ότι ήταν ένας KN-17 ή Hwasong-12.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, ένας βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς έχει τη δυνατότητα να πλήττει στόχους σε αποστάσεις από 2.778 χιλιόμετρα ως 5.556 χιλιόμετρα.

Οι Βρυξέλλες, η Γερμανία, η Γαλλία  και ο ΟΗΕ καταδικάζουν την εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση του πυραύλου, και εξέφρασε την υποστήριξη της Ένωσης σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες, αλλά προειδοποίησε επίσης για ενδεχόμενα μέτρα αφού συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Υποστηρίζουμε πλήρως τα αιτήματα για μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα», ανέφερε σε δήλωσή της η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, προσθέτοντας πως η ΕΕ θα εξετάσει μια «κατάλληλη απάντηση σε στενή διαβούλευση με σημαντικούς εταίρους και ευθυγραμμιζόμενη με τις συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Την πράξη της  Βόρειας Κορέας καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι το Βερολίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για να πειθαναγκαστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Ρεξ Τίλερσον αργότερα σήμερα στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι τον έχει αναστατώσει η «βάναυση» παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου από τη Βόρεια Κορέα.

Ο γερμανός ΥΠΕΞ υποδέχθηκε θετικά τις προτροπές να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητήσει τρόπους να αποκλιμακωθεί η επικίνδυνη κρίση με τη Βόρεια Κορέα.

«Με αυτή την κατάσταση, είναι όλο και πιο απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις υπάρχουσες κυρώσεις που έχουν στόχο να πειστεί η Βόρεια Κορέα να σταματήσει τα παράνομα προγράμματά της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο Γκάμπριελ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική διπλωματία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να εργασθεί για την αποκατάσταση της επικοινωνίας της με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Η εκτόξευση υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα και τις προσπάθειες να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο», αναφέρεται σε δήλωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ξεκαθαρίζοντας πως το Παρίσι θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς μια αδιάλλακτη πολιτική απέναντι στο βαλλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ είναι έτοιμο να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες μετά την τελευταία «ανεύθυνη», όπως την χαρακτήρισε, εκτόξευση πυραύλου από το καθεστώς της Πιονγιανγκ.

Λαβρόφ: Η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρότρυνε την Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, με αφορμή την εκτόξευση πυραύλου, που πέρασε πάνω από το βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας.

«Όσον αφορά στην Βόρεια Κορέα και τις δοκιμές που πραγματοποιεί (εκτοξεύσεις πυραύλων-σ.σ), είμαστε υπερ όλων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμμένουμε στο ότι οι βορειοκορεάτες γείτονες μας πρέπει να τις τηρήσουν πλήρως», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι «αυτή θα είναι η θέση μας και κατά την πορεία των συζητήσεων που θα γίνουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπως και κατά την συνεδρίαση, η οποία όπως αντιλαμβάνομαι προτείνεται να δίνει τώρα για να συζητηθεί το τελευταίο συμβάν με την δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα».

Επίσης, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι ένας πόλεμος στην περιοχή αυτή θα προκαλούσε «ανυπολόγιστες τραγωδίες».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top