Κι άλλη παραίτηση στον Λευκό Οίκο!

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα για τον Τραμπ

Παραιτήθηκε σύμβουλος του Τραμπ

Ο Σεμπάστιαν Γκόρκα, ο οποίος εργαζόταν μέχρι χθες ως σύμβουλος του Λευκού Οίκου, και θεωρείτο πως ανήκε στη φράξια των εθνικιστών υπό την ηγεσία του αποπεμφθέντα πρώην συμβούλου στρατηγικής της αμερικανικής προεδρίας, Στιβ Μπάνον, δεν εργάζεται πλέον για τον Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό δήλωσε το Σάββατο κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Ο Σεμπάστιαν Γκόρκα δεν παραιτήθηκε, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν εργάζεται πλέον στον Λευκό Οίκο», ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος αυτό.

Ο αξιωματούχος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες, αλλά η δήλωσή του αφήνει να εννοηθεί ότι ο Γκόρκα αποπέμφθηκε.

Ο Γκόρκα φέρεται να είχε συγκρουστεί με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας, τον στρατηγό Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, εκφράζοντας έντονη δυσαρέσκεια για την απόφαση του Τραμπ, η οποία ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα- όπως ζητούσαν ο ΜακΜάστερ και το επιτελείο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων - να αλλάξει η αμερικανική πολιτική στο Αφγανιστάν.

Ο Γκόρκα, ο οποίος εμφανιζόταν συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές ως υπερασπιστής της πολιτικής του Τραμπ, ήταν μια διχαστική μορφή στην κυβέρνηση, ενώ βετεράνοι των υπηρεσιών πληροφοριών και διπλωμάτες τον χαρακτήριζαν έναν ιδεολόγο με ελάχιστη εμπειρία.

Ο Σεμπάστιαν Γκόρκα ακολουθεί μια σειρά «ιεράκων», εθνικιστών συμβούλων που απομακρύνθηκαν από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και ευρύτερα από τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτό υποδεικνύει ότι στη μάχη μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική επικρατούν οι υποστηρικτές μιας πιο ενεργής εμπλοκής των ΗΠΑ στις διεθνείς υποθέσεις, όπως ο Χ. Ρ. ΜακΜάστερ, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον.

Νωρίτερα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Γκόρκα, σύμβουλος για ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, υπέβαλε την παραίτησή του. Η συντηρητική εφημερίδα The Federalist ανέφερε ότι ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ εξέφρασε στην επιστολή παραίτησής του δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην κυβέρνηση.

«Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος που μπορώ να σας υποστηρίξω, κ. Πρόεδρε, είναι έξω» από τον Λευκό Οίκο, φέρεται να έγραψε ο Γκόρκα στην επιστολή παραίτησής του, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα.

Αμερικανός πολίτης γεννημένος στη Βρετανία από Ούγγρους γονείς, ο Γκόρκα έγραφε συστηματικά για θέματα εθνικής ασφαλείας στον ακροδεξιό ειδησεογραφικό ιστότοπο Breitbart του Μπάνον, προειδοποιώντας συνεχώς εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας.

Ο Τραμπ απέπεμψε τον Μπάνον πριν από μία εβδομάδα. Ο ακροδεξιός αρχιτέκτονας της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ του 2016 είχε διαμορφώσει μεγάλο μέρος των εθνικιστικών θέσεων του Τραμπ, κυρίως το πρόγραμμά του εναντίον της παγκοσμιοποίησης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top