Το Βέλγιο είχε ειδοποιήσει τις ισπανικές αρχές για τον ιμάμη που σχεδίασε την επίθεση στη Βαρκελώνη

Τι μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, o Γιώργος Βλαβιανός

Το Βέλγιο είχε προειδοποιήσει τις ισπανικές Αρχές για τον ιμάμη, τον εγκέφαλο του τρομοκρατικού πυρήνα που σκόρπισε το θάνατο στη Βαρκελώνη, καθώς οι κινήσεις του σε μικρή βελγική πόλη είχαν προκαλέσει υποψίες. 

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το βράδυ της Τετάρτης, ο Γιώργος Βλαβιανός, «από τις αρχές του 2016 οι βελγικές αρχές είχαν υποπτευτεί τον  Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, ο οποίος είχε βρεθεί στην πόλη Βίλβορντ και ζητούσε να τον προσλάβουν ως ιμάμη σε τέμενος. Η γενικότερη συμπεριφορά του έβαλε σε σκέψεις τον υπεύθυνο του τεμένους, ο οποίος ειδοποίησε τις βελγικές αρχές, όπως έγραψε η ισπανική εφημερίδα El Pais . Στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι ισπανικές αρχές, οι οποίες ωστόσο δεν θεώρησαν ότι υπάρχει κάτι ποινικώς κολάσιμο στην συμπεριφορά του».

«Εν τω μεταξύ,  ο εισαγγελέας της Μαδρίτης που έχει αναλάβει την υπόθεση προφυλάκισε δύο από τους τέσσερις συλληφθέντες χωρίς όρους, ζήτησε να μείνει για επιπλέον ανακρίσεις ένας τρίτος, ενώ ο τέταρτος, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του αυτοκίνητου που έγινε η επίθεση στην Καμπρίλς, αφέθηκε ελεύθερος», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος.

Όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, ένας από τους συλληφθέντες, ο 21χρονος Ισπανός Μοχάμεντ Χούλι Τσεμλάλ, αποκάλυψε στις αρχές ότι στόχος των τρομοκρατών ήταν να αιματοκυλήσουν την Καταλονία.

Δείτε επίσης: Ετοίμαζαν επιθέσεις με βόμβες σε μνημεία- Τι αποκάλυψε ένας από τους τρομοκράτες της Καταλονίας για τη δράση του ISIS!

Δείτε επίσης: Νεκρός ο οδηγός του βαν της Λας Ράμπλας! Αδιάκοπες οι έρευνες για τα χτυπήματα στην Καταλονία- "Κλειδί" η πόλη Αλκανάρ

Δείτε επίσης: Video και φώτο μέσα στο σπίτι του 18χρονου τρομοκράτη που θέρισε πεζούς με το βαν στην Βαρκελώνη

Δείτε επίσης: Αυτός είναι ο άντρας που μαχαίρωσε και σκότωσε ο μακελάρης της Βαρκελώνης για να του πάρει το αμάξι!

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αποκαλύφθηκαν λεπτομέρειες που σοκάρουν, όσον αφορά στη τζιχαντιστική δράση στην Ισπανία.

Οι φιάλες αερίου που εντοπίστηκαν στα ερείπια του σπιτιού που ανατινάχτηκε κατά λάθος στο Αλκανάρ, θα χρησίμευαν για να δημιουργηθούν «βλήματα αλλά και πυροκροτητές», μαζί με «μεγάλη ποσότητα καρφιών»που επίσης εντοπίστηκε εκεί.

Βρέθηκε, ακόμα, ένα έγγραφο μέσα σε ένα πράσινο βιβλίο: «Στο όνομα του Αλλάχ (…) Σύντομη επιστολή των στρατιωτών του Ισλαμικού Κράτους στην γη της αλ Ανταλούς (όνομα της Ισπανία όταν βρισκόταν υπό μουσουλμανική κυριαρχία) προς τους Σταυροφόρους, τους μισητούς, τους αμαρτωλούς …».

Υπενθυμίζουμε ότι από την έκρηξη αυτή σκοτώθηκε ο ιμάμης Αμπντελμπάκι Ες Σάτι, που φέρεται να ευθύνεται για τη ριζοσπαστικοποίηση των μελών του πυρήνα.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top