Ζημιά στα εθνικά θέματα από τις προσβλητικές δηλώσεις για τους Εσθονούς!

Η Ελλάδα θα λείψει από Υπουργική Σύνοδο και όχι απλά από Συνέδριο

Ζημιά στα εθνικά θέματα από τις προσβλητικές δηλώσεις για

Σοβαρή δυσαρέσκεια και ενδεχόμενα προβλήματα στα ελληνικά εθνικά θέματα, με πρώτο το Κυπριακό, δημιουργούν οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για το περίφημο πια συνέδριο της Εσθονικής Προεδρίας για τα εγκλήματα του κομουνισμού, αλλά και της Γενικής Γραμματέως Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις «υποτιθέμενες φιλοναζιστικές τάσεις των Εσθονών». 

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέκρυψε από την ελληνική κοινή γνώμη το γεγονός ότι δεν πρόκειται απλά για ένα συνέδριο, αλλά για τις ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα του ολοκληρωτισμού πάσης φύσεως από τη μία και για «γνωμάτευση» για το ποιόν της δικτατορίας και κατοχής της ΕΣΣΔ επί της Εσθονίας από την άλλη. Έτσι, προκλήθηκε δυσαρέσκεια στην εσθονική κυβέρνηση και τους διπλωμάτες των Βρυξελλών. 

Τα δύο στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης κατηγορούνται από διπλωματικούς κύκλους που έχουν καταναλώσει τεράστιο πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό πως επιτέθηκαν άκριτα στον μεγαλύτερο υποστηρικτή της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας, Γιούρι Ράττας, μια μέρα μετά την έναρξη της διάσκεψης του Κρανς Μοντάνα, είχε ξεκαθαρίσει πως αφενός η εσθονική προεδρία και η χώρα υποστηρίζουν σθεναρά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφετέρου έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι όσο η χώρα του έχει την προεδρία και υπό αυτές τις συνθήκες (τουρκική αδιαλλαξία στο κυπριακό) δεν θα ανοίξει κανένα διαπραγματευτικό κεφάλαιο. 

Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας εξέφραζε την υποστήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία σε κάθε Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη Λευκωσία. Επιπλέον, η χώρα του, ζώντας καθημερινά την ρωσική απειλή (με παραβιάσεις και κινήσεις στρατευμάτων στην άλλη πλευρά των συνόρων), αντιλαμβάνεται πλήρως τις ελληνικές θέσεις στο Αιγαίο και κατανοεί καλύτερα από κάθε άλλο την τουρκική επιθετικότητα. Η διπλωματία φυσικά είχε παίξει το ρόλο της όλα αυτά τα χρόνια, όπως πληροφορείται το star.gr, όμως μετά τις προσβλητικές δηλώσεις από την Αθήνα, οι Εσθονοί αναμένουν κάποια διπλωματική συγγνώμη. 

Διπλωματική πηγή με τεράστια γνώση της πολυμερούς διπλωματίας στην ΕΕ, που έχει χτίσει πολύ δύσκολες συμμαχίες τα τελευταία χρόνια, είπε στo star.gr ότι οι δηλώσεις Κοντονή/ Γιαννακάκη ηχούν στο Ταλίν, όπως αν έβγαινε κάποιος στο Βερολίνο και υπερασπιζόταν τη χούντα των συνταγματαρχών ή κάποιος από το Παρίσι έλεγε ότι είχαν δίκιο οι Τούρκοι για τον Αττίλα. Οι λέξεις «εισβολή» και «κατοχή» για τους Εσθονούς έχουν νόημα. 

Έτερος διπλωμάτης εξήγησε ότι «όπως και αν έχει το πράγμα, έγινε ζημιά». 

Επιπλέον, όμως, οι δύο πολιτικοί στην Αθήνα που τοποθετήθηκαν για τον Στάλιν και τον Κομουνισμό από ότι φαίνεται πάτησαν και έναν ακόμα «κάλο»: οι υπηρεσίες πληροφοριών της Εσθονίας και των Βαλτικών χωρών, όπως και οι υπηρεσίες κυβερνο-ασφαλείας, εδώ και πολύ καιρό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ρωσική προπαγάνδα και τις ψευδείς ειδήσεις που κατασκευάζονται από πληρωμένα ρωσικά «τρολς» κατ’ εντολή της Μόσχας για να αποσταθεροποιούν τις δυτικές κοινωνίες. Ένα από τα προσφιλή στους Ρώσους αντικείμενο είναι και οι υποτιθέμενοι νεοναζί στην Εσθονία. Το star.gr είναι σε θέση να γνωρίζει ότι πρόσφατα απελάθηκαν Ρώσοι νεοναζί, που οι προπαγανδιστές του διαδικτύου είχαν περάσει παράνομα στη χώρα και φωτογράφιζαν στην εσθονική φύση. Οι δηλώσεις που έγιναν στην Αθήνα από τα δύο μέλη της κυβέρνησης και από άλλα στελέχη του Σύριζα ακούστηκαν στο Ταλίν «σαν να είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τη ρωσική προπαγάνδα»

Η ρωσική προπαγάνδα δεν πιάνει στον εσθονικό πληθυσμό που υπέφερε από την εισβολή και κατοχή των σοβιετικών, αλλά έχει δημιουργήσει πυρήνες παραπληροφόρησης σε πολλά άλλα μέρη. 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τεράστια δυσαρέσκεια δημιούργησε και το γεγονός ότι στην επιστολή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποκρύπτει και την πραγματική φύση των εκδηλώσεων στο Ταλίν. 

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Ημέρας της Μνήμης για Θύματα Κομουνιστικών και Ναζιστικών Καθεστώτων, οι Ευρωπαίοι Yπουργοί Δικαιοσύνης και εκπρόσωποι των ενώσεων των θυμάτων του ολοκληρωτισμού, καθώς και εκπρόσωποι κρατικών και ιδιωτικών θεσμών και οργανισμών που μελετούν τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων και καταγράφουν την ανάμνηση των θυμάτων τέτοιων καθεστώτων, συνέρχονται  στο Ταλίν (για δεύτερη φορά καθώς η εκδήλωση της ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης πραγματοποιήθηκε επίσης στο Ταλίν το 2015).

 Η 23η Αυγούστου για την ΕΕ είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για Θύματα Κομουνιστικών και Ναζιστικών Καθεστώτων, δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2009 με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου 2009 σχετικά με την ευρωπαϊκή συνείδηση ​​και τον ολοκληρωτισμό και τιμάται έκτοτε από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης με ετήσια άτυπη συνεδρίαση.

 Η Ημέρα της Μνήμης του 2017 ξεκινά με μια συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης στο Tallinn Creative Hub. Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση περιλαμβάνουν το θέμα της δημιουργίας ενός διακρατικού οργάνου για τη διερεύνηση των εγκλημάτων των κομουνιστικών καθεστώτων και των αδικημάτων επιζώντων που είναι ένοχοι ποινικών αδικημάτων που δεν υπόκεινται σε παραγραφή - όλα αυτά αποτελούν συνέχιση δραστηριοτήτων που ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια στο Ταλίν. Η διεθνική διερεύνηση των εγκλημάτων των κομουνιστικών καθεστώτων αποτελεί πρωτοβουλία της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Μνήμης και Συνείδησης (PEMC). 

Η PEMC ιδρύθηκε το 2011 σύμφωνα με το προαναφερθέν ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά το πέρας  της συνάντησης οι Υπουργοί θα παραθέσουν διάσκεψη Τύπου θα ακολουθήσει η ετήσια τελετή στη μνήμη των θυμάτων του σταλινισμού και του ναζισμού και θα ακολουθήσει συνέδριο με τίτλο «η κληρονομιά των εγκλημάτων των κομουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

 Στη μεσημεριανή τελετή μνήμης θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνου στη «στήλη της νίκης» και θα μιλήσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Εσθονίας Urmas Reinsalu, υπουργοί της ΕΕ που συμμετείχαν στη συνάντηση και ο πρόεδρο του συμβουλίου της Εσθονίας "Memento Association Leo Õispuu". Ενώ ο Urmas Viilma, Αρχιεπίσκοπος της εσθονικής Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας θα προσευχηθεί στο σημείο, και θα ακολουθήσει παράσταση που δίνεται από τη Χορωδία κοριτσιών της εσθονικής τηλεόρασης.

Στο συνέδριο για τα εγκλήματα των κομουνιστικών καθεστώτων, την εισαγωγική ομιλία θα δώσει το μέλος το Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Tunne Kelam και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα μετάσχουν ο Δρ. Olaf Mertelsmann από το Πανεπιστήμιο του Tartu, η Δρ. Anna Kaminsky, διευθύντρια του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος για την επανεξέταση της δικτατορίας του SED, ο Andres Kasekamp, ​​Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο Igor Caşu, Καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μολδαβίας και ο Δρ Bartosz Dziewanowski-Stefańczyk από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Μνήμης και Αλληλεγγύης (Βαρσοβία). Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με μια συζήτηση που περιλαμβάνει το κοινό στα αγγλικά.

Τέλος, τις 5:00 μ.μ. τοπική ώρα θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «η Εποχή του Κομουνισμού», η οποία προετοιμάστηκε από τον Δρ. Gerd Koenen, μετά από ανάθεση του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος για την έρευνα για την δικτατορίας του SED. Οι εκθεσιακοί σταθμοί στην Εσθονία προετοιμάστηκαν από το Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης της Εσθονίας.

 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top