Κοντονής εναντίον όλων: Ακροδεξιός κατήφορος για Ν.Δ - "Ασυνάρτητο" το κείμενο Βενιζέλου για την Εσθονία

«Μπόρες» και «καταιγίδες» στο πολιτικό σκηνικό για τα "κομμουνιστικά εγκλήματα"- Πρώτη Ανάρτηση 21-08-2017 18:24

Η άρνηση της κυβέρνησης να συμμετάσχει σε Συνέδριο που διοργανώνει η εσθονική προεδρία για τα εγκλήματα του κομμουνισμού προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.

Σκληρή ανακοίνωση από τη ΝΔ

«Η απόφαση της Κυβέρνησης να μη συμμετάσχει στο “Διεθνές Συνέδριο για την Ευρωπαική ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού και του κομμουνισμού”, που διοργανώνει η Εσθονία στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης, προσβάλλει τους Έλληνες και Ευρωπαίους πολίτες που διαχρονικά προασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη και την πανανθρώπινη αξία της ελευθερίας.  Μια απόφαση που για άλλη μια φορά τονίζει την ελληνική ιδιαίτερότητα και μας οδηγεί σε μια ιδιότυπη ευρωπαϊκή και διεθνή απομόνωση.  Απομόνωση που δεν αξίζει στους Έλληνες πολίτες.  Υπάρχουν ιστορικές αλήθειες που πρέπει να λέγονται. Ο Ναζισμός και ο Σταλινισμός είναι σκοτεινές περίοδοι της ευρωπαϊκής ιστορίας ασφαλώς καταδικαστέες από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Η διαφορετική ιδεολογική τους αφετηρία και η μεταξύ τους σύγκρουση, ούτε εξισώνει, αλλά ούτε και εξαγνίζει, κανέναν από τους δύο.  Η συζήτηση σήμερα στην Ευρώπη πρέπει να αφορά κυρίως το μέλλον της. Ωστόσο, ο σεβασμός στην ιστορική μνήμη και τις ευαισθησίες του κάθε Κράτους - Μέλους είναι επιβεβλημένος. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σε αυτό το θέμα επιχειρεί να "ψαρέψει" ψήφους στο χώρο της παραδοσιακής Αριστεράς, ενώ είναι προφανές ότι πλέον δεν έχει καμία σταθερή ιδεολογική και πολιτική βάση.  Άλλωστε αυτό έχει αποδειχθεί από αυτήν την Κυβέρνηση που αυξάνει τους φόρους, κόβει τις συντάξεις και ψηφίζει δύο - δυο τα μνημόνια».

Βενιζέλος κατά Κοντονή: «Ποιος εθνικός στρατηγικός στόχος υπηρετείται» στην υπόθεση της Εσθονίας

Με ανάρτησή του στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διερωτάται μεταξύ άλλων για τον εθνικό στρατηγικό στόχο που υπηρετεί η εν λόγω απόφαση.

«Πόσο απέχει η Εσθονία; Στις 23 Αυγούστου η Εσθονική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ οργανώνει στο Ταλίν συνάντηση των υπουργών δικαιοσύνης των κρατών - μελών, την επίσημη εκδήλωση για την πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 2ας Απριλίου 2009 για την ευρωπαϊκή συνείδηση και τον ολοκληρωτισμό και μια διάσκεψη με θέμα «Η κληρονομιά στον 21ο αιώνα των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από τα κομμουνιστικά καθεστώτα».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε την Εσθονική Προεδρία ότι «η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρόκειται να μετάσχει στο εν θέματι συνέδριο» με την αιτιολογία που περιλαμβάνεται στην επιστολή του και η οποία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την αιτιολογία του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υποθέτω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης που συγκαλείται την ίδια ημέρα και ο Έλληνας υπουργός είναι έτοιμος να εξηγήσει στους ομολόγους του τη διαφοροποίηση της χώρας μας από το πλαίσιο - αξιακό και ιστορικό - του ψηφίσματος που υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξάρτητα από τη στάση που τήρησαν τότε οι Έλληνες ευρωβουλευτές.

Αναρωτιέμαι αν η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί - και σε ποιο επίπεδο - στην εκδήλωση μνήμης «για τα θύματα του σταλινισμού και του ναζισμού» που οργανώνεται την ίδια ημέρα, μια ώρα πριν την έναρξη της διάσκεψης στην οποία αρνήθηκε να μετάσχει το Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ή η άρνηση συμμετοχής περιλαμβάνει και την εκδήλωση αυτή λόγω ιδεολογικής διαφοροποίησης των θυτών.

Κυρίως όμως αναρωτιέμαι τι είδους αντίδραση περιμένει η κυβέρνηση από την Εσθονία και άλλα κράτη - μέλη, ανάλογα με τις ειδικότερες ιστορικές ευαισθησίες καθενός που συμπίπτουν όμως στον κοινό παρονομαστή του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

Αδιαφορία ή καταγραφή σε ένα αρχείο «δοσοληψιών» αλληλεγγύης και αλληλοκατανόησης; Ποιος εθνικός στρατηγικός στόχος υπηρετείται με τον τρόπο αυτό και ποιά δημοκρατική και άρα παροδική κυβέρνηση νομιμοποιείται να προσδίδει ιδεολογικό ή μάλλον ιδεοληπτικό πρόσημο σε μια ολόκληρη χώρα τοποθετώντας την στο περιθώριο των κοινών ευρωπαϊκών αξιών και ιστορικών προσλήψεων;

Όταν θέλουμε να προτάσσουμε την Ευρώπη των αξιών, της Δημοκρατίας, των Δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου, της κοινής ιστορικής συνείδησης και της αλληλεγγύης σε σχέση με την Ευρώπη της νομισματικής ένωσης και των αυστηρών κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης, το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε ως χώρα - ανεξαρτήτως της πολιτικής φυσιογνωμίας ή της σκοπιμότητας της εκάστοτε κυβέρνησης - είναι να αντιλαμβανόμαστε πώς έχει διαμορφωθεί ιστορικά το κοινό αξιακό υπόβαθρο της ΕΕ που ταυτίζεται με το ιστορικό, αξιακό και θεσμικό υπόβαθρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους δικαίου».

Έντονα αντέδρασε και το ΠΟΤΑΜΙ

«Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που θα απουσιάσει από την εκδήλωση της Εσθονικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, για τα ιστορικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κομμουνιστικά καθεστώτα. Οι χώρες που υπέφεραν από αυτά τα εγκλήματα πρωτοστατούν στην καταδίκη τους. Η ελληνική κυβέρνηση τα αρνείται. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να εναρμονίζονται πλήρως με τις επιταγές των ισχυρών της Ευρώπης και ο κ.Τσίπρας να αναζητά συνεχώς την βοήθεια της κυρίας Μέρκελ, ταυτόχρονα όμως αθωώνουν τα εγκλήματα του σταλινισμού. Στάλιν, Τσαουσέσκου, Γιαρουζέλσκι, Χόνεκερ καταδικάζονται στις χώρες τους, έχουν όμως την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Βοήθειά μας!» ανέφεραν στην ανακοίνωση τους.

Κοντονής κατά... πάντων: Ακροδεξιός κατήφορος για Ν.Δ- "Ασυνάρτητο" το κείμενο Βενιζέλου

Ο κ. Κοντονής, σε συνέντευξη που παραχωρεί στο ραδιοφωνικό σταθμό "στο Κόκκινο", χαρακτηρίζει γελοίους και ανιστόρητους όσους αποδίδουν σταλινισμό στην ανανεωτική αριστερά, επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ για "συντηρητική μετάλλαξη", μιλάει για "ακροδεξιό κατήφορο της Ν.Δ",  ενώ μιλώντας για το άρθρο του Βενιζέλου, κάνει λόγο για "ασυνάρτητο κείμενο".

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρει πως: «Δεν έχουν ούτε το σθένος να βάλουν μία επιστολή ολόκληρη, να την διαβάσει το κοινό και να βγάλει τα συμπεράσματά του, αποσιώπησαν τις αναφορές στην Άνοιξη της Πράγας που έθεσε το ζήτημα του Σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία, με ανθρώπινο πρόσωπο, το ρεύμα του ευρωκομμουνισμού, αυτοί οι πλαστογράφοι μας κατηγορούν ότι δήθεν διαμορφώνουμε την Ιστορία" και πρόσθεσε: "Του κ. Βενιζέλου την ανακοίνωση την έχουν ολόκληρη ... από τη δική μου επιστολή αποσιωπούν εντελώς τα ζητήματα ... για την Άνοιξη της Πράγας, που γεννήθηκε από το ΚΚ της Τσεχοσλοβακίας το 1968 και έθεσε για πρώτη φορά στο παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα το ζήτημα του Σοσιαλισμού με ελευθερία και δημοκρατία, με ανθρώπινο πρόσωπο. Από εκείνη τη στιγμή δημιουργήθηκε το ρεύμα του ευρωκομμουνισμού. Όλα αυτά αποσιωπούνται ... αυτοί οι πλαστογράφοι μας κατηγορούν ότι δήθεν διαμορφώνουμε την Ιστορία κτλ. ... δεν έχουν ούτε το σθένος μία επιστολή να την βάλουν ολόκληρη, να την διαβάσει το αναγνωστικό κοινό και να βγάλει τα συμπεράσματά του ... είναι προπαγανδιστές που θυμίζουν Γκέμπελς, λογικές και πρακτικές ναζί», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

"Γελοίοι και ανιστόρητοι" όσοι αποδίδουν σταλινισμό στην ανανεωτική Αριστερά

Σχολιάζοντας τις αναφορές Βενιζέλου στο Facebook  ο κ. Κοντονής σχολίασε ότι "μου δίνει την εντύπωση ενός ασυνάρτητου κειμένου ... κάτι θέλει να πει, το οποίο δεν το λέει».

«Πρέπει να γίνει κατανοητό στην κοινωνία ότι υπάρχει προσπάθεια διαστρέβλωσης και αποσιώπησης της ιστορικής πραγματικότητας, ότι αφενός ο κομμουνισμός σε οποιαδήποτε μορφή του, δεν μπορεί να ταυτιστεί με αυτό το όνειδος του ναζισμού, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της εξόντωσης 6 εκατ. εβραίων, εκατομμυρίων άλλων αντιφρονούντων ή αιχμαλώτων πολέμου ... αφετέρου ότι δεν μπορεί κανείς να προσβάλλει το χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, που γεννήθηκε μέσα από την επέμβαση των Σοβιετικών στην Πράγα το 1968 ... διασπάστηκε το ΚΚΕ και δημιουργήθηκε το ΚΚΕ Εσωτερικού, ήρθαμε σε σύγκρουση οι γεννήτορες και η ηγεσία του ΚΚΕ Εσωτερικού ακριβώς με αυτές τις πρακτικές, λογικές και πολιτικές. ... Έρχονται σήμερα και αποδίδουν σταλινισμό στην ανανεωτική Αριστερά; Είναι γελοίοι και ανιστόρητοι», τόνισε ο υπουργός.

Ακροδεξιός κατήφορος της ΝΔ, συντηρητική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης, ο ίδιος τόνισε ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν ακροδεξιό κατήφορο της Νέας Δημοκρατίας που έρχεται σε σύγκρουση με το μεταπολιτευτικό της παρελθόν και με αυτό προσπάθησαν μεγάλοι ηγέτες της, ο Καραμανλής, ο Ράλλης, ο Μητσοτάκης, ο Στεφανόπουλος, να βγάλουν από την παράταξη το μίσος του εμφυλίου και τον αντικομμουνισμό».

«Εδώ, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο φαινόμενο. Δεν ξέρω εάν έχουμε καταλάβει ότι αυτή η διαδικασία που δεν είναι τωρινή, απλώς παίρνει σάρκα και οστά, ιδεολογική κάλυψη, πλήττει τον πυρήνα της ίδιας της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας, γιατί είναι η πρώτη φορά μετά το 1974 που έχουμε να κάνουμε με μία τέτοια παρέμβαση, του ίδιου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως τόνισε.

Αντίστοιχα, «έχουμε επίσης μία συντηρητική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ που ταυτίζεται με τη Δεξιά και τη συντηρητική παράταξη. Όταν είχε κληθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου να καταδικάσει τη δικτατορία του Γιαρουζέλσκι στην Πολωνία, αρνήθηκε ... ήθελε να δώσει ένα μήνυμα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν ταυτίσεις, επικίνδυνες σε αυτά τα ζητήματα. Αυτό το ζήτημα αποδεικνύει τη συντηρητική μετατόπιση όχι μόνο της ΝΔ προς ακροδεξιές θέσεις και εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα, αλλά και του κεντρώου χώρου ... προς συντηρητικές κατευθύνσεις. Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο», είπε ο κ. Κοντονής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top