Μέρκελ και Σουλτς κατά Ερντογάν: «Δεν του επιτρέπουμε να παρεμβαίνει στην εκλογική διαδικασία»

Πυκνώνουν οι αντιδράσεις στη Γερμανία για τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου

Μέρκελ και Σουλτς κατά Ερντογάν

Άμεση ήταν η αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε ους Τούρκους της Γερμανίας να μην ψηφίσουν κόμματα, που όπως είπε «είναι εχθροί» της Τουρκίας.

«Απευθύνομαι στους συμπατριώτες μου στη Γερμανία. Χριστιανοδημοκράτες,Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοιείναι εχθροί της Τουρκίας. Στηρίξτε κόμματα που δεν είναι εχθροί της χώρας μας. Στη Γερμανία ζουν περίπου 1 εκατ. Τούρκοι με δικαίωμα ψήφου. Καλώ τους Τούρκους που ζουν εκεί να μην ψηφίσουν κόμματα που υιοθετούν επιθετική και ασεβή συμπεριφορά έναντι της Τουρκίας. Τους καλώ να δώσουν στις εκλογές, ένα μάθημα σε αυτά τα κόμματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ένα μήνα πριν οι γερμανικές εκλογές αναδείξουν τον επόμενο καγκελάριο της Γερμανίας, η Μέρκελ αποφάσισε να βάλει στην θέση του τον Τούρκο Πρόεδρο, διαμηνύοντας του μέσω του εκπροσώπου της να μην ανακατεύεται:

«Προσδοκούμε από τις ξένες κυβερνήσεις ότι δεν θα ανακατεύονται στις εσωτερικές υποθέσεις μας» ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Παράλληλα, σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Χέρφορντ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας η καγκελάριος τόνισε, σύμφωνα με την Deutsche Welle ότι «δεν επιτρέπουμε σε κανέναν, ούτε στον Πρόεδρο Ερντογάν να παρεμβαίνει. Οι Γερμανοί πολίτες, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν ελεύθερα το κόμμα που επιθυμούν».

ΣΟΥΛΤΣ: «ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΟΥΘΕΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντίπαλος της Μέρκελ στις εκλογές, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπίπτει στις αρμοδιότητες του Τούρκου Προέδρου να δίνει οδηγίες για τις γερμανικές εκλογές». Και απευθυνόμενος στους Τούρκους της Γερμανίας ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία πρόσθεσε: «Ανήκετε σε εμάς. Δεν θα επιτρέψουμε τον διχασμό μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων στη Γερμανία».

Από την πλευρά του ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Άλτμαϊερ δήλωσε στην εφημερίδα «Bild» ότι η έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα έχει αποτέλεσμα: «Οι ψηφοφόροι στη Γερμανία δεν θα επηρεαστούν από τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν έχουν ανάγκη νουθεσιών από το εξωτερικό».

 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top