Τραβούν το σχοινί οι Τούρκοι: Έστειλαν φρεγάτα στην Α. Μεσόγειο για να παρακολουθεί τις γεωτρήσεις στην Κύπρο

Επικίνδυνα παιχνίδια με απρόβλεπτες εξελίξεις

Την φρεγάτα «Γκιοκτσέαντα» έστειλε στην Ανατολική Μεσόγειο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων για να παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες του West Capella που διεξάγει γεώτρηση στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου, η ανακοίνωση για την αποστολή της φρεγάτας έγινε από το ίδιο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Μετά την παραπάνω εξέλιξη, αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά πως οι Τούρκοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια στη Μεσόγειο με απρόβλεπτες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι οι γεωτρήσεις γίνονται υπο το βλέμμα των ξένων δυνάμεων, οι οποίες έχουν γυρίσει την πλάτη στον Σουλτάνο Ερντογάν.

Να σημειώσουμε, ότι αν οποιαδήποτε απειλή προέλθει από αέρα ή από θάλασσα στα 5 ναυτικά μίλια και 3.000 πόδια γύρω από την πλατφόρμα σημαίνει κόκκινος συναγερμός στις ναυτικές δυνάμεις που περιπολούν στην περιοχή.

Η «πορτοκαλί ζώνη» είναι στα 10 ΝΜ όπου επιτρέπεται η διέλευση  άλλων πλοίων τα οποία έχουν πάρει άδεια .Η τρίτη ζώνη η λεγόμενη κίτρινη ζώνη είναι στα 15 ναυτικά μίλια όπου γίνεται και η πρώτη ενημέρωση στα διερχόμενα πλοία.

ΤΟ WEST CAPELLA

ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο «ΦΟΝΙΑΣ»

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, όλα είναι έτοιμα στο οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ για τη γεώτρηση από το γεωτρύπανο West CapellaΓαλλικές φρεγάτες, ελληνική κανονιοφόρος, ισραηλινές κορβέτες και αμερικανικό αεροπλανοφόρο περιπολούν διακριτικά την περιοχή, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα για την Κύπρο. Οι Τούρκοι χθες Τετάρτη, αντέδρασαν με navtex και notam, δεσμεύοντας ακόμη και το FIR Λευκωσίας.

AΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ 

Το ηχηρό χαστούκι στον Ερντογάν ήρθε από τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Τραμπ στηρίζει ξεκάθαρα την Κύπρο και αδειάζει τον Σουλτάνο«Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να αποθαρρύνουμε δράσεις που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών .

Η παρουσία του μεγαλύτερου αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Τζορτζ Μπους» στην περιοχή έχει έναν ισχυρό συμβολισμό για τους Τούρκους. Όπως είπαν ειδικοί στο Star, η Αμερική θέλει να δείξει με αυτό τον τρόπο την υπεροχή της στην περιοχή.

Το west cappela έφτασε στο οικόπεδο 11 από την Τενερίφη, ακολουθώντας ρότα μέσω του οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Λίγο πριν φτάσει στον στόχο του, τουρκικό πολεμικό σκάφος ανοιχτά της Κρήτης ζήτησε να γίνει αναγνώριση. Στην Μερσίνα, ο τουρκικός στόλος έχει τεθεί σε κατάσταση επιχειρησιακής ετοιμότητας. Έχει απέναντι του όμως δυο γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονται στο λιμάνι της Λάρνακας εξοπλισμένες με πυραύλους.Ο εκδικητής, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους πλέει νότια της Κύπρου επιχειρώντας στη Συρία, αλλά  είναι και αυτό έτοιμο να επέμβει σε περίπτωση που απειληθεί η Κυπριακή ΑΟΖ.Το μάτι των Ελλήνων στην περιοχή είναι η κανονιοφόρος Νικηφόρος, ενώ ισραηλινές κορβέτες παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις.

Να σημειώσουμε ακόμα, πως το «Τζορτζ Μπους» με τα συνοδευτικά του σκάφη πλέουν στην περιοχή ανοικτά της Κύπρου εδώ και 48 ώρες. Μεταξύ τους είναι και το πυρηνικό υποβρύχιο που χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως η απόλυτη φονική μηχανή.Ένα υποβρύχιο σαν το USS Pensylvania που μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και πυρηνικό πόλεμο.

Η εντολή βέβαια για την εκτόξευση ενός πυρηνικού πυραύλου έρχεται απευθείας από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και πρέπει να εξακριβωθεί η αυθεντικότητά της. 

Οι πυρηνικές κεφαλές μόνο σε αυτό το υποβρύχιο είναι πιο καταστροφικές από όλες τις βόμβες που ερρίφθησαν και στους δυο Παγκοσμίους Πολέμους μαζί.

Τα πυρηνικά υποβρύχια τύπου Οχάιο, όπως το Uss Penssylvania είναι επίσης αόρατα, ενώ οι τορπίλες τους είναι συνδεδεμένες με οπτικές ίνες. Έτσι, είναι σχεδόν αδύνατο για τα σκάφη που θα μπουν στο στόχαστρό τους να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν το χτύπημα.   

Τα πυρηνικά υποβρύχια διαθέτουν πλέον την τεχνολογία, ώστε να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους κάτω από το νερό με μεγάλη ακρίβεια.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top