Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών - Αναμένεται μεγάλη νίκη του Μακρόν

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο

Στις κάλπες οι Γάλλοι για τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών - Αναμένεται μεγάλη νίκη του Μακρόν

Άνοιξαν σήμερα από τις 7 το πρωί, 67.000 εκλογικά τμήματα στη Γαλλία, για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Τα τελευταία εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να κερδίζει ευρεία πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Χρειάζεται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό αυτό.

Περισσότερα από 47 εκατομμύρια εκλογείς καλούνται να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, όπου το ποσοστό αποχής –το οποίο έφθασε το 51,3% στον πρώτο γύρο- αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, σε μια ένδειξη κόπωσης των ψηφοφόρων στο τέλος μιας επτάμηνης προεκλογικής εκστρατείας.

Το κόμμα του προέδρου Μακρόν διεκδικεί έως και 450 από τις 577 έδρες, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της Γαλλικής Δημοκρατίας. Στον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής, το κόμμα REM του Μακρόν κέρδισε το 32,3% των ψήφων, η Δεξιά το 21,5%, ενώ η Μαρίν Λεπέν έμεινε στο 13,2% με ελάχιστους υποψήφιους στον β' γύρο.

Κακό ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα και για την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, 11%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε μόλις το 9,5%.

Πάντως, δύο έρευνες, της Opinionway και της Harris Interactive, οι οποίες δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη δίνουν στο "Εμπρός" του Μακρόν και τον εταίρο του "Modem", 440 έως 470 έδρες από τις συνολικά 577. Πρόκειται για μία πλειοψηφία που, σύμφωνα με το Reuters, δεν έχει επιτευχθεί από το 1968 και τον Σαρλ ντε Γκωλ!

Δημοσκόπηση της Odoxa, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, δίνει στο κεντρώο κόμμα και πάλι ευρύτατη, όμως μικρότερη νίκη: Σε αυτήν το κόμμα του Μακρόν συγκεντρώνει από 430 έως 460 έδρες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top