ΧΑΜΟΣ στη Βρετανία: «Τρώνε» τη Μέι μέσα από το κόμμα της - Κόρμπιν: Ίσως γίνω εγώ πρωθυπουργός!

Οι πρόωρες εκλογές οδηγούνται σε απόλυτο φιάσκο για την ηγέτη των Συντηρητικών

ΧΑΜΟΣ στη Βρετανία: «Τρώνε» τη Μέι μέσα από το κόμμα της - Κόρμπιν: Ίσως γίνω εγώ πρωθυπουργός!

Σε Βατερλό για την ίδια οδηγούνται οι πρόωρες εκλογές στις οποίες οδήγησε τη Βρετανία η Τερέζα Μέι.

Μετά την αποτυχία στις κάλπες που δυσκολεύει τρομερά το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και τα εσωκομματικά βέλη για την προεκλογική καμπάνια του κόμματος, που οδήγησε στην παραίτηση δύο από τους στενότερους συμβούλους της, το νέο φιάσκο της Βρετανίδας πρωθυπουργού αφορά τη συνεργασία με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία ανακοινώθηκε και αναιρέθηκε στη συνέχεια, με την υποσημείωση ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες μεταξύ τους.

Εικόνα πολιτικής κρίσης

Η Βρετανία αυτή τη στιγμή εκπέμπει μια εικόνα πολιτικής κρίσης, την ώρα μάλιστα που η Ευρώπη αρχίζει να πιέζει έντονα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Κάτι που επεσήμανε και η καγκελάριος Μέρκελ σε επικοινωνία της με την Μέι.

Σε αρκετά βρετανικά ΜΜΕ γίνονται αναφορές για εκθρόνιση της Μέι μέσα από το κόμμα της, σημειώνοντας ότι θεωρείται «ξεγραμμένη».

«Η Τερέζα Μέι είναι ''dead woman walking'' (σ.σ.: έκφραση που χρησιμοποιείται για τους θανατοποινίτες που οδηγούνται στην εκτέλεση)» είπε ο  πρώην υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών Τζορτζ Όσμπορν στο BBC, εξηγώντας ότι «το μόνο ερώτημα είναι για πόσο θα μείνει στην πτέρυγα των μελλοθάνατων».

Ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να γίνει ο διάδοχός της Μέι;

Την ίδια ώρα άλλα βρετανικά δημοσιεύματα σημειώνουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ήδη ετοιμάζει τον εαυτό του για να διαδεχθεί την Μέι.

Τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει δεχθεί αρκετά μηνύματα από στελέχη του κόμματος να διεκδικήσει την ηγεσία των Συντηρητικών.

Κόρμπιν: Ίσως γίνω εγώ πρωθυπουργός!

Από την πλευρά του, ο άτυπος νικητής των εκλογών Τζέρεμι Κόρμπιν σημειώνει πως πιθανόν να ξαναγίνουν εκλογές στους επόμενους 12 μήνες, ενώ δεν αποκλείει στην παρούσα φάση να γίνει αυτός πρωθυπουργός και όχι η Μέι.

«Ακόμη είναι πιθανό. Απόλυτα. Η Τερέζα Μέι πήγε στο παλάτι. Επιχειρεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Μετά θα καταθέσει ένα πρόγραμμα στο κοινοβούλιο. Υπάρχει η πιθανότητα απόρριψής του και θα πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι το τέλος» είπε ο ηγέτης των Εργατικών.

Σε άλλες του δηλώσεις, τόνισε χαρακτηριστικά πως «είναι πολύ πιθανό να έχουμε εκλογές αργότερα εντός του έτους ή στις αρχές του επόμενου. Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε σε άλλη μία προεκλογική εκστρατεία όσο γρήγορα και αν χρειαστεί».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top