ΠΥΡΡΕΙΟΣ νίκη για την Τερέζα Μέι! Πρώτη στις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Εκλογικό θρίλερ στη Βρετανία - Πρώτη ανάρτηση: 07:30

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίχθηκε η εκλογική βραδιά στη Βρετανία, αφού τα μέχρι τώρα αποτελέσματα και οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να κερδίζει τις εκλογές, όμως δεν κερδίζει και την αυτοδυναμία ξεκινώντας έτσι μια νέα περίοδος αβεβαιότητας στη Βρετανία, αφού όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Μέχρι στιγμής οι Συντηρητικοί της Μέι προηγούνται με 318 έναντι 261 που έχουν οι Εργατικοί. Το σκωτσέζικο εθνικιστικό κόμμα μέχρι στιγμής φαίνεται να καταλαμβάνει 35 έδρες, ενώ το ιρλανδικό DUP 10 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12.

Αναλυτικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα

Συντηρητικοί: 318
Εργατικοί: 261
SNP: 35

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 12

DUP: 10
Sinn Fein: 7

Η τελευταία μάλιστα πρόβλεψη του BBC δίνει στους Συντηρητικούς 318 έδρες και στους Εργατικούς 267, κάτι που σημαίνει ότι η Τερέζα Μέι, η οποία όταν προκήρυσσε τις εκλογές ήταν σίγουρη ότι θα σαρώσει, τώρα φαίνεται να μην κερδίζει την αυτοδυναμία, αφού απαιτούνται 326 έδρες.

Επίσης, σύμφωνα με την πρόβλεψη του BBC το σκωτσέζικο κόμμα θα πάρει 32 έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11. Το Sky News πάλι προβλέπει ότι οι Συντηρητικοί θα κερδίσουν από 315 – 325 έδρες.

Οι Εργατικοί του Κόρμπιν έκαναν την έκπληξη

Μπορεί οι Εργατικοί να είναι δεύτεροι, αποτελούν όμως τη μεγάλη έκπληξη των βρετανικών εκλογών καθώς εμφάνισαν μια αναπάντεχη δυναμική, χάρη στις γκάφες της Τερέζα Μέι λίγες μέρες πριν την κάλπη, αλλά και του ηγέτη τους, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος εμφανίστηκε πιο προσιτός και ανθρώπινος και φαίνεται ότι έπεισε τους πιο νέους ψηφοφόρους.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι Εργατικοί ανέκτησαν μεγάλο μέρος της δύναμής τους στη Σκωτία, που το είχαν χάσει λόγω της ανόδου του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος.

Τα σενάρια της επόμενης μέρας

Πλέον στη Βρετανία τα στρατηγεία των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και οι πολιτικοί αναλυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Εδώ και λίγες ώρες στα δημοσιογραφικά γραφεία ακούγεται όλο και πιο έντονα η φράση «μετέωρο κοινοβούλιο», που αντικατοπτρίζει την εικόνα που θα έχει όπως όλα δείχνουν το βρετανικό κοινοβούλιο, αφού κανένα κόμμα δεν θα κατέχει την πλειοψηφία των εδρών (326).

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις και τα exit polls τότε η Τερέζα Μέι και οι Τόρις θα ξεκινήσουν γύρο διερευνητικών συνομιλιών με τα υπόλοιπα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, αν το κόμμα της Μέι, όπως όλα δείχνουν, έρθει πρώτο, τότε η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για να μείνει στο πόστο της, όπως είχε κάνει το 2010 και ο Ντέιβιντ Κάμερον, συμμαχώντας με τους Φιλελεύθερους.

Πάντως πριν από λίγο, εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε συμφωνίες ή συνασπισμό με άλλα κόμματα για να βοηθήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι σύμφωνα με τα exit polls οι Φιλελεύθεροι αυξάνουν τη δύναμή τους στις 14 έδρες, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει σημαντικό ρόλο σε ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν, η Τερέζα Μέι μπορεί να παραμείνει πρωθυπουργός σε κυβέρνηση μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα ανά περίπτωση, ενδεχόμενο που δεν φαντάζει πάντως τόσο πιθανό.

Αν επίσης η Βρετανίδα πρωθυπουργός διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει στήριξη στο κόμμα της, τότε τη σκυτάλη θα πάρουν οι Εργατικοί του Κόρμπιν που θα ξεκινήσουν και εκείνοι συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ένα ακόμα σενάριο θέλει την Τερέζα Μέι να παραιτείται και να αναλαμβάνει άλλος πρωθυπουργός που θα πιστεύει πιο πολύ στο Brexit από ότι η ίδια. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top