Μάντσεστερ: Μετά την ΤΡΑΓΩΔΙΑ, η μάχη της διπλωματίας- Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ των ΗΠΑ στη Βρετανία για τις διαρροές

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ταξίδεψε εκτάκτως στη Μ. Βρετανία

Μάντσεστερ: Μετά την ΤΡΑΓΩΔΙΑ, η μάχη της διπλωματίας- Η

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, ταξίδεψε εκτάκτως στη Μ. Βρετανία για να ζητήσει ο ίδιος προσωπικά συγγνώμη για τις διαρροές πληροφοριών από τις έρευνες του Μάντσεστερ, για τις οποίες ευθύνονται οι ΗΠΑ, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr.

 Ο Τίλερσον συνάντησε τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και δήλωσε ότι «αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη για τις διαρροές και προφανώς μετανιώνουμε γι’ αυτό που έγινε. Φυσικά και το καταδικάζουμε!».

Μια τέτοιου είδους δημόσια απολογία κι ένα ταξίδι-αστραπή στο Λονδίνο είναι ιδιαίτερα πολύτιμα στοιχεία για τη σχέση ΗΠΑ και Βρετανίας. Το ότι η κυβέρνηση Τραμπ ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη, δείχνει το πόσο σοβαρό είναι το θέμα.

«Πρόκειται για μια πολύ ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, που σίγουρα δεν πτοείται από το συγκεκριμένο άτυχο γεγονός» είπε ο Τίλερσον, καθώς η σχέση ΗΠΑ-Βρετανίας είναι από τις πιο στενές παγκοσμίως.

Η γενική γραμματεία του κράτους των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επίσκεψη αυτή του Τίλερσον στη Μ. Βρετανία είναι «έκφραση της αλληλεγγύης μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ στις αρχές της εβδομάδας».

Υπενθυμίζουμε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας και οι υπουργοί ήταν εξαιρετικά θυμωμένοι με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ, που έδωσαν στη δημοσιότητα την ταυτότητα του μακελάρη του Μάντσεστερ, Σαλμάν Αμπεντί, και πολλά στοιχεία από την έρευνα. Η Τερέζα Μέι, στο διάγγελμά της, δήλωσε πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν από την πρώτη στιγμή το όνομα του Σαλμάν Αμπεντί, ωστόσο, λόγω των ερευνών που ήταν σε εξέλιξη, δεν ήθελαν να το δημοσιοποιήσουν. Οι New York Times, μάλιστα, ήταν οι πρώτοι που δημοσίευσαν φωτογραφίες από τη σκηνή του φονικού κι από τα υπολείμματα της βόμβας και του σακιδίου του δράστη.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Βρετανίας σταμάτησαν κάποια στιγμή να μοιράζονται πληροφορίες με το FBI την Πέμπτη, εξαιτίας των διαρροών. Αποκαταστάθηκε γρήγορα όμως η σχέση τους, μετά την παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα ερευνήσει το ζήτημα των διαρροών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top