Γαλλικές Εκλογές: Οι Γάλλοι αποφασίζουν Μακρόν- Τα exit polls δίνουν ξεκάθαρη νίκη του κεντρώου υποψηφίου

Έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) οι κάλπες

Έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) οι κάλπες στη Γαλλία, που θα αναδείξουν τον επόμενο Πρόεδρο της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας. Οι δυο μονομάχοι, ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, διεκδίκησαν τις ψήφους 47.5 εκατομμυρίων Γάλλων.

Ο ηλικίας 39 ετών πολιτικός αναμένεται εκτός συγκλονιστικού απροόπτου να είναι ο επόμενος Πρόεδρος της χώρας, αφού όλες οι δημοσκοπήσεις τού δίνουν ποσοστό γύρω στο 60%.   

Χαμογελαστός κι έχοντας στο πλευρό του την κατά 25 χρόνια μεγαλύτερη σύζυγο του Μπριζίτ, ο Εμανουέλ Μακρόν, το φαβορί των προεδρικών εκλογών, ψήφισε το πρωί της Κυριακής στην πόλη Τουκέ, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου διαθέτει εξοχική κατοικία. Αφού χαιρέτησε το πλήθος που είχε μαζευτεί έξω από τη βίλα για να τον επευφημήσει, κατευθύνθηκε για λόγους ασφαλείας με το αυτοκίνητο του στο δημαρχείο, που απείχε περίπου 300 μέτρα από το σπίτι του.

Μερικά λεπτά αργότερα, προσήλθε στην κάλπη και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Η Λεπέν ψήφισε στο προπύργιο της, στην πόλη Ενίν Μπομόν, όπου την ακολούθησαν μέλη της ακτιβιστικής οργάνωσης Femen. Οι Femen, όπως σας έχει ενημερώσει το star.gr, ξεδίπλωσαν πανό απέναντι από το εκλογικό τμήμα που ψήφιζε η ακροδεξιά πολιτικός το οποίο έγραφε «H Mαρίν στην εξουσία, η Δημοκρατία στο απόσπασμα».

 Καλώντας τους Γάλλους να μην αμελήσουν να πάνε να ψηφίσουν, προσήλθε στο εκλογικό τμήμα και ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Στη Γαλλία, όλα είναι έτοιμα για την αποψινή εκλογική βραδιά. Πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι θεωρούν σίγουρη την επικράτηση του κεντρώου υποψήφιου έναντι της ακροδεξιάς Λεπέν. Η προσοχή σιγά σιγά στρέφεται στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και το ερώτημα που τίθεται είναι αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, με το υπό ίδρυση κόμμα του, θα κατορθώσει να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 

Αναστάτωση στο Λούβρο από ύποπτη τσάντα

Η ψηφοφορία διεξάγεται κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας εξαιτίας της τρομοκρατικής απειλής. Χθες, Σάββατο, η τρομοκρατική οργάνωση "Ισλαμικό Κράτος" κάλεσε τους οπαδούς της να πλήξουν την Γαλλία κατά την διάρκεια της σημερινής εκλογικής διαδικασίας, ενώ το μεσημέρι μια τσάντα που περιείχε μια μπαταρία στάθηκε η αφορμή για να εκκενωθεί η πλατεία έξω από το Λούβρο, όπου αναμένεται να γιορτάσει τη νίκη του ο Μακρόν, σε περίπτωση που εκλεγεί.

Επεισόδια τη νύχτα στο Μασί

Εκτός από τις εκλογές, θέμα στην γαλλική επικαιρότητα είναι και οι συμπλοκές χθες το βράδυ στην πόλη Μασί, μεταξύ νεαρών και αστυνομίας. Οι συμπλοκές ξέσπασαν μετά από τελετή στη μνήμη νεαρού άνδρα που έχασε την ζωή του, προσπαθώντας να ξεφύγει με το δίκυκλο του από έλεγχο της αστυνομίας.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top