Reuters: Ο Πούτιν προπαγάνδισε υπέρ του Τραμπ- Τι αποκαλύπτουν απόρρητα ρωσικά έγγραφα

Επτά Ρώσοι αξιωματούχοι σπάνε τη σιωπή τους

Reuters: Ο Πούτιν προπαγάνδισε υπέρ του Τραμπ- Τι αποκαλύ

H ρωσική κυβέρνηση είχε συγκροτήσει μια ομάδα προβληματισμού, που ελεγχόταν από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η ομάδα αυτή επεξεργάστηκε ένα σχέδιο επιρροής των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και παράλληλης υπονόμευσης της πίστης των Αμερικανών ψηφοφόρων προς το εκλογικό σύστημα.

Αυτά δήλωσαν στο Reuters 3 εν ενεργεία και 4 πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Οι αξιωματούχοι αυτοί μίλησαν για δυο εμπιστευτικά έγγραφα της ομάδας προβληματισμού, στα οποία αναφέρονται το πλαίσιο και το σκεπτικό μιας προσπάθειας παρέμβασης της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ, στις 8 Νοεμβρίου.

Τα έγγραφα αυτά, που κατάρτισε το ρωσικό ινστιτούτο στρατηγικών μελετών, ήρθαν στην κατοχή των αρχών, μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Το ινστιτούτο έχει έδρα τη Μόσχα, ενώ διοικείται από Ρώσους συνταξιούχους ανώτερους αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών, που είναι διορισμένοι από το γραφείο του Πούτιν.

Το πρώτο έγγραφο από το ρωσικό ινστιτούτο συντάχθηκε τον Ιούνιο και ήταν ένα έγγραφο στρατηγικής, που διαβιβάστηκε στα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής κυβέρνησης, χωρίς να έχει συγκεκριμένο παραλήπτη. Αποτελούσε πρόταση του Κρεμλίνου για το ξεκίνημα μιας εκστρατείας προπαγάνδας τόσο στα διεθνή ΜΜΕ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο να εκλέξουν οι Αμερικανοί έναν πρόεδρο με πιο ήπια στάση προς τη Ρωσία, από εκείνη του Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Το δεύτερο έγγραφο συντάχθηκε τον Οκτώβρη, ενώ διατύπωνε την προειδοποίηση ότι η Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον, μπορεί να κερδίσει τις εκλογές. Έτσι, ήταν καλύτερα η Ρωσία να σταματήσει την προπαγάνδα υπέρ του Τραμπ και να ξεκινήσει να διαδίδει μηνύματα για δήθεν εκλογικές απάτες, ώστε να βλάψει τη φήμη της Κλίντον.

Η μόνη απαίτηση των αξιωματικών, ως αντάλλαγμα της μαρτυρίας τους, ήταν να μην αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους, εξαιτίας του διαβαθμισμένου χαρακτήρα των ρωσικών εγγράφων, ενώ δεν θέλησαν να αποκαλύψουν πώς οι ΗΠΑ απέκτησαν τα έγγραφα αυτά. Οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής, από τη μεριά τους, αρνήθηκαν να πάρουν θέση και να σχολιάσουν τα έγγραφα.

 «Ο Πούτιν είχε από την αρχή κατά νου αυτόν τον στόχο και ζήτησε από το ινστιτούτο να του καταρτίσει έναν οδικό χάρτη» δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος.

Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στις εκλογές των ΗΠΑ, ενώ ο εκπρόσωπος του Πούτιν και το ρωσικό ινστιτούτο δεν θέλησαν να απαντήσουν στα αιτήματα του Reuters και να σχολιάσουν.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top