Τετ-α-τετ Ερντογάν και Τραμπ! «Κλείδωσε» η συνάντηση τους για τον Μάϊο

Στόχος να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις

Τετ-α-τετ Ερντογάν και Τραμπ!

Την πρώτη τους συνάντηση από κοντά θα έχουν τον Μάϊο ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Σουλτάνος θα βρεθούν τετ-α-τετ τον προσεχή Μάϊο, πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, να δηλώνει:

«Θα ορίσουμε μια ημερομηνία ώστε οι δύο πρόεδροι να συναντηθούν τον Μάιο πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου οι δύο ηγέτες εξέφρασαν, στη διάρκεια τελευταίας επικοινωνίας τους, την κοινή επιθυμία να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον «προκειμένου να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις».

Να σημειώσουμε πάντως, πως οι κινήσεις αυτές δείχνουν την διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ να συμμαχήσει με τον Ερντογάν, καθώς πριν την συνάντηση που ανακοινώθηκε, είχαν προηγηθεί το τηλεφώνημα του Τραμπ για τα συγχαρητήρια στη νίκη του Ερντογάν μετά το δημοψήφισμα.

Μάλιστα ο Τραμπ ήταν ο πρώτος ηγέτης του «δυτικού κόσμου» που τηλεφώνησε στον Σουλτάνο μετά την αμφισβητούμενη νίκη του.

Εκτός από το συγχαρητήριο τηλεφώνημα, ακολούθησε το «ευχαριστώ» (για την στήριξη στη Συρία), αλλά και η υπόσχεση για την στήριξη στη μάχη κατά του PKK.

Να αναφέρουμε τέλος, πως η Τουρκία ελπίζει να αποκτήσει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Τραμπ μετά την σαφή επιδείνωση των διμερών σχέσεων επί κυβέρνησης Ομπάμα, κυρίως λόγω της υποστήριξης που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές των YPG στη Συρία που πολεμούν κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα, που υποστηρίζει από την πλευρά της άλλες ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται υπό το λάβαρο του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», χαρακτηρίζει τις YPG τρομοκρατική οργάνωση που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το θέμα έχει γίνει κεντρικό στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκα, «πρωτεύουσας» του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. Η Τουρκία έχει προσφερθεί επανειλημμένα να συμμετάσχει στην επιχείρηση αλλά μόνο αν οι Κούρδοι μαχητές αποκλειστούν από αυτήν.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top