«Με αυτό το Σύνταγμα, η Τουρκία ΔΕΝ μπαίνει στην Ε.Ε» - ΒΟΜΒΕΣ που θα αναστατώσουν τον Ερντογάν

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Τουρκία Δημοψήφισμα εξελίξεις ΕΕ

O πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα και η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, Κάτι Πίρι καταδικάζουν τις εκλογικές παρατυπίες και το άδικο εκλογικό περιβάλλον και απαιτούν τον τερματισμό των ενταξιακών συνομιλιών της Τουρκίας της ΕΕ, επειδή «με ένα τέτοιο σύνταγμα, η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ».

Σχολιάζοντας «την ψήφο των Τούρκων πολιτών στο ιστορικό δημοψήφισμα», ο Πιτέλα χαρακτήρισε τη διαδικασία «άλλο σκληρό πλήγμα κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου»  και «ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα μακριά από την Ευρώπη».

Ο Πιτέλα είπε πως «ο Ερντογάν έχει κλείσει τις πόρτες του στην ΕΕ με αυτό το δημοψήφισμα» και ζητά «οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ να ανασταλούν ,όταν η Τουρκία αποφασίσει να εφαρμόσει τις 18 συνταγματικές τροποποιήσεις».

Ο Πρόεδρος σημειώνει ότι υπάρχουν αναφορές για «πολλές παρατυπίες σε όλη την Τουρκία» και σημειώνει πως «οι παρατυπίες σκιάζουν το τελικό αποτέλεσμα». «Εμείς, ως εκ τούτου, προσβλέπουμε στην επίσημη αξιολόγηση από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ)», δηλώνει ο Πιτέλα.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών εξακολουθεί να προσβλέπει στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου... Δυστυχώς, ο Ερντογάν στρέφει όλο και περισσότερο την Τουρκία σε ένα προσωποπαγές αυταρχικό καθεστώς», λέει.

«Η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ενάντια στην αυταρχική εκτροπή πραγματοποιείται από τον Ερντογάν. Παρόλα αυτά, ζητάμε όμως από το Συμβούλιο της ΕΕ να εξετάσει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία . Η Ευρώπη δεν μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια και να παραμείνει σιωπηλή - και η Ευρώπη δεν θα το κάνει», τονίζει. 

Η Κάτι Πίρι από την πλευρά της είπε «αυτή είναι μια θλιβερή ημέρα για όλους τους δημοκράτες στην Τουρκία. Σε ένα άδικο εκλογικό περιβάλλον μια πολύ μικρή πλειοψηφία ενέκρινε μια συνταγματική αλλαγή που θα δώσει στον πρόεδρο Ερντογάν ανεξέλεγκτές εξουσίες. Με ένα τέτοιο σύνταγμα, η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ».

«Ως εισηγήτρια θα συνεχίσω να στέκομαι κοντά σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Τουρκία. Το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχουν εκατομμύρια των Τούρκων πολιτών που μοιράζονται τις ίδιες ευρωπαϊκές αξίες και επιθυμούν ένα διαφορετικό μέλλον για τη χώρα τους. Η ΕΕ δεν πρέπει ποτέ να κλείσει την πόρτα σε αυτούς», είπε η ίδια.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top