Ερντογάν ο...μεγαλοπρεπής- Αυτοκρατορικές φιέστες πριν το δημοψήφισμα!

Οι εθνικιστικές κορώνες κορυφώνουν την ένταση

Μερικές ημέρες πριν το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, το τοπίο στην Τουρκία είναι θολό. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μικρό προβάδισμα του «ναι» και ο Ερντογάν βρίσκεται σε παροξυσμό.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα. Η δημοκρατία της Τουρκίας θα γίνει ισχυρότερη μετά τον Απρίλιο του 16. Είστε έτοιμοι για αυτό;»

Έτσι ξεσηκώνει τα πλήθη ο… «Ερντογάν ο μεγαλοπρεπής». Με αυτοκρατορικές φιέστες προσπαθεί να αποσπάσει το «ναι». Έχει οργώσει όλη την Τουρκία προκειμένου να βγει ο μεγάλος νικητής την 16η Απριλίου.  Στην πόλη Τσορούμ κλιμάκωσε την ρητορική του κατά των υποστηρικτών του «όχι».  Χρησιμοποιώντας ξανά τη δήλωση του βουλευτή της αντιπολίτευσης που είχε πει ότι «αν βγει το "ΟΧΙ" θα ρίξουμε τους υποστηρικτές του "ΝΑΙ" στη θάλασσα της Σμύρνης, όπως το 1922 ρίξαμε τους Έλληνες», ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει ξανά την Ελλάδα ως πιόνι του.

"Η Ευρώπη θα πληρώσει για όσα έκανε"

Έπαιξε, επίσης, το κλασσικό του χαρτί, για ακόμη μία φορά. Καταφέρθηκε εναντίον της Ευρώπης, λέγοντας ότι θα πληρώσει για ό,τι έκανε. Ξεκαθάρισε, επιπλέον, στους υποστηρικτές του στη Σμύρνη ότι, μετά το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση των εξουσιών του, θα τεθεί εκ νέου στο τραπέζι το ζήτημα της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια διαδικασία που έχει «παγώσει» εδώ και χρόνια.

«Εμείς ποτέ θεωρήσαμε τους εαυτούς μία χώρα εκτός Ευρώπης, αλλά δεν έχουμε  γίνει δεκτοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση 54 χρόνια. Έτσι, μια νέα περίοδος θα αρχίσει τώρα. 16 Απριλίου είναι η ημέρα για να επανεξετάσουμε  την απόφαση αυτή» λέει.

Μάχη στήθος με στήθος μεταξύ "ναι" και "όχι"

Μάχη ψήφο με ψήφο φαίνεται να δίνει το «ναι» με το «όχι». Ωστόσο, σύμφωνα με το τουρκικό Deutsche Welle, οι επικεφαλής των εταιρειών δηλώνουν ότι η διπλωματική κρίση με Ολλανδία και Γερμανία ενδεχομένως να επηρεάσει υπέρ του “ναι”.

Η εταιρεία ORC, η οποία θεωρείται φιλοκυβερνητική, στην τελευταία της δημοσκόπηση ανακοίνωσε πως το «ναι φθάνει το 55,7% ενώ το όχι το 44,6%».Η μόνη εταιρεία που παρουσίασε το «όχι μπροστά είναι η Σονάρ με το ναι να αγγίζει το  49% και  το όχι το 51%».

Διχασμένη η Τουρκία

Ένταση προκλήθηκε σε συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, που υποστηρίζει το «όχι», την ώρα που στο βήμα ήταν ο βουλευτής Ερτουγρούλ Κουρκτσού. Μια ομάδα επιτέθηκε στους παρευρισκόμενους με ξύλα και νερό.

Αντιθέτως, τρεις κουκουλοφόροι της οργάνωσης «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο» μπήκαν μέσα σε καφενείο της Κωνσταντινούπολης και απείλησαν τους πελάτες πώς αν ψηφίσουν «ναι» θα τους σκοτώσουν.

Οι τρεις άνδρες συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top