Τουρκία: Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο δημοσιογράφος της Die Welt για να αποφυλακιστεί

Ο Ντενίζ Γιουτζέλ προσέφυγε στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο

Τουρκία: Το τελευταίο του χαρτί παίζει ο δημοσιογράφος τη

Στο τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσέφυγαν τη Δευτέρα οι δικηγόροι του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της Die Welt που προφυλακίστηκε στην Τουρκία πριν από έναν μήνα με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Οι δικηγόροι επικαλέστηκαν το δικαίωμα του πελάτη τους σε μια «δίκαιη δίκη», τον «σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας», την «ελευθερία της έκφρασης», την «ελευθερία της επικοινωνίας» και την «προστασία έναντι της δυσφήμισης» για να ζητήσουν την αποφυλάκισή του.

Το δικαστήριο αυτό είναι το τελευταίο εθνικό δικαστήριο στο οποίο μπορεί να προσφύγει ο Γιουτζέλ, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα (γερμανική και τουρκική), ώστε να αμφισβητήσει τη φυλάκισή του. Η Die Welt, παρ’ όλ’ αυτά, θεωρεί «αβέβαιες» τις πιθανότητες επιτυχίας της προσφυγής του.

«Αφότου εκδηλώθηκε η απόπειρα να ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα η τουρκική κυβέρνηση την 15η Ιουλίου 2016, την οποία ακολούθησαν αλλεπάλληλα κύματα εκκαθαρίσεων που έπληξαν την αντιπολίτευση, τη δικαιοσύνη και τον Τύπο, το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί υπέρ της απελευθέρωσης κανενός προσώπου που έχει προφυλακιστεί» εξηγεί η εφημερίδα.

Ο Γιουτζέλ βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση από τις 27 Φεβρουαρίου, με την κατηγορία της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της υποκίνησης μίσους. Λίγο αργότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν τον κατηγόρησε ότι ανήκει στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα και τον χαρακτήρισε «Γερμανό πράκτορα».

Ο δημοσιογράφος μεταφέρθηκε οικειοθελώς σε αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, τη 14η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Die Welt, επειδή οι αρχές ήθελαν να τον ανακρίνουν, με αφορμή κάποια άρθρα του.

Στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης κατηγορούν όλο και συχνότερα τις γερμανικές αρχές, λέγοντας ότι «υποστηρίζουν την τρομοκρατία» με το να προσφέρουν καταφύγιο σε καταζητούμενους για το πραξικόπημα και κούρδους αυτονομιστές.

Το ζήτημα του Γιουτζέλ έρχεται να προστεθεί στις ήδη εύθραυστες σχέσεις Βερολίνου- Άγκυρας, μετά τις ακυρώσεις συγκεντρώσεων υπέρ του Ερντογάν και την προσωπική κατηγορία του Προέδρου προς την Καγκελάριο Μέρκελ που μιλάει για «ναζιστικές πρακτικές».



 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top