BREXIT: Ιστορική αλλαγή σελίδας! Ξεκινά ΑΜΕΣΑ η ενεργοποίηση του άρθρου 50

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε

BREXIT: Ιστορική αλλαγή σελίδας! Ξεκινά ΑΜΕΣΑ η ενεργοποί

«Η ΕΕ θα αρχίσει αμέσως να διευθετεί τις πρακτικές λεπτομέρειες του Brexit», σύμφωνα με επίσημη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκδίδεται μετά την παραλαβή της κοινοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να ξεκινήσει ο χρόνος να κυλά αντίστροφα για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι να ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα που προκαλείται από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου για τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις και τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, θα αρχίσουμε με να εστιάζουμε σε όλες τις βασικές ρυθμίσεις για μια ομαλή απόσυρση», ξεκαθαρίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Μέι υπέγραψε την επιστολή τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Τώρα ξεκινάει η διετής περίοδος διαπραγματεύσεων, ώστε να καθοριστούν οι όροι της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Ο ίδιος ο Τουσκ επιβεβαίωσε, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter, ότι «μετά από 9 μήνες, το ΗΒ τήρησε την υπόσχεσή του», ενώ δημοσίευσε και μια φωτογραφία από την παράδοση της επιστολής, που περιλαμβάνει την κοινοποίηση με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, έχει έρθει η ώρα να ενωθεί η Βρετανία» δήλωσε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το star.gr, μετά την ενεργοποίηση του Brexit.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «η κοινοποίηση αυτή ακολουθεί το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 ξεκινά τη διαδικασία υπαναχώρησης σύμφωνα με το άρθρο 50 της Συνθήκης».

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είμαστε έτοιμοι για τη διαδικασία που τώρα θα πρέπει να ακολουθήσουμε», αναφέρει η δήλωση.

«Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πρώτο βήμα θα είναι πλέον η έγκριση των κατευθυντήριων γραμμών για τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές θα καθορίσουν τις γενικές θέσεις και αρχές βάσει των οποίων η Ένωση, εκπροσωπούμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα διαπραγματευτεί με το Ηνωμένο Βασίλειο» λέει το Συμβούλιο.

Για το σκοπό αυτό, ο Πρόεδρος Τουσκ έχει συγκαλέσει έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 29 Απριλίου το 2017.

«Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, η Ένωση θα λειτουργήσει ενωμένη, για διαφύλαξη των συμφερόντων της» λέει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Θα προσεγγίσουμε αυτές τις συνομιλίες εποικοδομητικά και να προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως στενός εταίρος» καταλήγει.

 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top