Την επιστολή που θα υποβληθεί σήμερα στις Βρυξέλλες και με την οποία θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψε αργά χθες το βράδυ η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι.

Στις 00:00 τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδος, η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που απαθανατίζει την Τερέζα Μέι να υπογράφει την επίσημη επιστολή που θα λάβει ο Ντόναλντ Τουσκ, εννέα μήνες αφού οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ, στην οποία εντάχθηκαν στο 1973.

Πλέον η Μέι, θα έχει στη διάθεσή της δύο χρόνια για να διαπραγματευτεί τους όρους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, προτού αυτή οριστικοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου 2019.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την επιστολή της η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να δώσει μια θετική χροιά στις συζητήσεις και να ανακεφαλαιώσει τα 12 σημεία – κλειδιά στα οποία είχε αναφερθεί στην ομιλία της την 17η Ιανουαρίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ θα πρέπει σε διάστημα 48 ωρών αφού διαβάσει την επιστολή να στείλει στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ένα προσχέδιο των βασικών γραμμών της διαπραγμάτευσης και στη συνέχεια οι πρεσβευτές των 27 θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το προσχέδιο αυτό.

«Τώρα που έχει ληφθεί η απόφαση να αποχωρήσουμε από την ΕΕ, έχει έρθει η ώρα να ενωθούμε», θα πει η Μέι απευθυνόμενη στους Βρετανούς βουλευτές σήμερα, σύμφωνα με τα αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το γραφείο της.

«Όταν καθίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τους επόμενους μήνες, θα εκπροσωπώ κάθε πολίτη του Ηνωμένου Βασιλείου - νέους και ηλικιωμένους, πλούσιους και φτωχούς, τις μεγάλες και τις μικρές πόλεις, την ύπαιθρο και όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις μεταξύ τους», αναμένεται να προσθέσει.

Την Τρίτη η πρωθυπουργός της Βρετανίας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τους ενημερώσει πριν την κατάθεση της επιστολής για το Brexit, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

«Συμφώνησαν στο γεγονός ότι μια ισχυρή ΕΕ είναι προς το συμφέρον όλων και ότι το Ηνωμένο βασίλειο θα παραμείνει στενός και δεσμευμένος εταίρος της», πρόσθεσε.

Η αποστολή που έχει μπροστά της η Μέι είναι από τις πιο δύσκολες που αντιμετώπισε ποτέ Βρετανός πρωθυπουργός, καθώς θα πρέπει: να καταφέρει να διατηρήσει ενωμένη τη Βρετανία, ενόψει και του νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, και παράλληλα να διεξάγει σκληρές διαπραγματεύσεις με τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ σχετικά με την οικονομία, το εμπόριο, την ασφάλεια και άλλα δύσκολα ζητήματα.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσει το μέλλον της οικονομίας της Βρετανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης στον κόσμο, και θα καθορίσει αν το Λονδίνο θα μπορέσει να διατηρήσει τη θέση του ως ένα από τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα παγκοσμίως.

Η πορεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit είναι αβέβαιη.

Η Μέι έχει δεσμευθεί να επιδιώξει η Βρετανία να διατηρήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές, όμως έχει τονίσει ότι στόχος της είναι το Λονδίνο να υπογράψει δικές του εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες πέραν της ΕΕ και να θέσει περιορισμούς στη μετανάστευση από χώρες του μπλοκ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι τα μέτρα αυτά απαιτούν η Βρετανία να αποσυρθεί από την ενιαία αγορά της ΕΕ. Μεταξύ των προτεραιοτήτων της είναι επίσης να αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Tags: