ΑΡΧΙΣΑΝ τα ΟΡΓΑΝΑ! «Περιμένουμε εξηγήσεις για το πώς κάηκε το Τεμενος Βαγιαζήτ», λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

Προσφέρεται να συνεισφέρει στις εργασίες αποκατάστασης

Εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές περιμένει η Άγκυρα όσον αφορά στις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η φωτιά που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές στο Τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως περιμένει εξηγήσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς και δηλώνει έτοιμο να συνεισφέρει στην αποκατάσταση και διατήρηση του Τεμένους.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι το Çelebi Sultan Mehmet Mosque στο Διδυμότειχο, που χτίστηκε το 1420 και οι εργασίες αποκατάστασης από τις ελληνικές αρχές ξεκίνησαν το 2016, υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου. Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Είναι πολύ σημαντικό το τέμενος, που αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα, να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

Η κοινή μας πρόθεση να διατηρήσουμε αμοιβαία τα πολιτιστικά μνημεία στην Τουρκία και την Ελλάδα αποτυπώνεται στις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ευθυγραμμιζόμενη με αυτή την κοινή πρόθεση, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση και διατήρηση του τεμένους ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top