ΧΑΜΟΣ με την αργόμισθη σύζυγο του Φιγιόν- Αστυνομία ΕΙΣΕΒΑΛΕ στη γαλλική βουλή

Πολιτικό αντίκτυπο φοβούνται οι υποστηρικτές του Γάλλου πολιτικού

ΧΑΜΟΣ με την αργόμισθη σύζυγο του Φιγιόν- Αστυνομία ΕΙΣΕΒ

Ο Φιγιόν έφτασε στο ύστατο σημείο: μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε με την «αργόσχολη», όπως χαρακτηρίστηκε, σύζυγό του, ο γνωστός πολιτικός έδωσε άδεια στους ανακριτές που το ερευνούν να μπουν στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.

Οι ανακριτές έψαξαν αποδείξεις πληρωμής στο όνομα της συζύγου του, Πενέλοπι Φιγιόν, που έλειπαν, από την εποχή εκείνη που η Πενέλοπι δούλευε στο πολιτικό γραφείο του συζύγου τους.

 

Το χρονικό ενός σκανδάλου

 

Ο Γάλλος πολιτικός Φρανσουά Φιγιόν και η Βρετανή σύζυγός του, Πενέλοπι, κατηγορούνται ότι η τελευταία έλαβε 600.000 συνολικά ευρώ (644.700 δολάρια) σε διάστημα οκτώ ετών, αρχικά ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της κι έπειτα ως βοηθός του αναπληρωτή του, Μαρκ Ζουλό, στην Εθνοσυνέλευση.  Από τα 600.000, τα 500.000 προέρχονται από δημόσια ταμεία και τα 100.000 από τα ταμεία του ιδιωτικού ομίλου του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Μαρκ Λαντρέ ντε λα Σαριέρ. Ο ντε λα Σαριέρ, μάλιστα, έδωσε και κατάθεση στη γαλλική αστυνομία για το σκάνδαλο.

 

 

Ο Φιγιόν, που πριν λίγο καιρό ωρυόταν ότι «θα απολύσει μισό εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους» κι ότι αν βγει Πρόεδρος θα εφαρμόσει το πιο σκληρό πρόγραμμα περικοπών έως σήμερα, βρίσκεται, τώρα, υποχρεωμένος να αποδείξει ότι τα 7.000 ευρώ που λάμβανε μηνιαίως η σύζυγός του από τη γαλλική βουλή είχαν αντίκρισμα σε πραγματική εργασία και δεν πρόκειται για αργομισθία.

 

«Πενέλοπι, σ' αγαπώ!»

 

Σε συγκέντρωση μελών του κόμματός του στη Λα Βιλέτ του Παρισιού, ο Φιγιόν αναφώνησε: «Όχι άλλη λάσπη! Μπροστά σε όλους λέω, Πενέλοπι, σ’ αγαπώ!».

Πέρα από τη σαφή πολιτική ζημιά που το σκάνδαλο μπορεί να προκαλέσει, υπάρχει και η περίπτωση να απαγγελθούν κατηγορίες για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Στην περίπτωση αυτή, ο Φιγιόν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της γαλλικής προεδρίας.

 

Σοκ και δέος μέσα στη βουλή

 

Όπως έγραψε η Le Parisien, οι ανακριτές που εξετάζουν την υπόθεση είναι σίγουροι ότι η κυρία Φιγιόν δεν είχε ποτέ κάρτα εισόδου στη γαλλική βουλή, μεταξύ των ετών 1998 και 2007 που υποτίθεται ότι εργαζόταν ως σύμβουλος στο σύζυγό της.

Οι έρευνες επιταχύνθηκαν για τις δραστηριότητες της κυρίας Φιγιόν το απόγευμα της Δευτέρας, μετά την ανάκριση του ζεύγους που κράτησε πέντε ώρες

 

Ο πύργος και ο κήπος

 

Το ζεύγος μένει στη Σολέμ, κοντά στη Σαρτ, μία περιοχή περίπου 1.500 κατοίκων.

Ο κανόνας της σχέσης τους είναι ότι «για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να ζούμε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας», κανόνας που «έσπασαν» το 2013, φιλοξενώντας σπίτι τους το περιοδικό Paris Match.

Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αντίθετο από αυτό που επεδίωκαν, καθώς μια φωτογραφία της οικογένειας μπροστά σε έναν πύργο, πάνω στο τέλειο, αψεγάδιαστο γκαζόν δημοσιεύτηκε προκλητικά. Η λεζάντα υποστηρίζει ότι «για να κυβερνάς σωστά, πρέπει να είσαι ισορροπημένος».

Η φωτογραφία αυτή, φυσικά, προκάλεσε σάλο και επανήλθε στο προσκήνιο τώρα, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου.

 


 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top