Ο Φιγιόν τα λέει έξω από τα δόντια: «Θα απολύσω μισό εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους»

Ήρθε πρώτος στον α' γύρο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς στη Γαλλία και ετοιμάζεται να τα αλλάξει όλα

Ο Φιγιόν τα λέει έξω από τα δόντια: «Θα απολύσω μισό εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους»

Να τα βάλει με την «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου ετοιμάζεται ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος αφού βγήκε πρώτος στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς, έχει σηκώσει τα μανίκια και ετοιμάζεται να απολύσει… 500.000 δημοσίους υπαλλήλους!

Ο πρώην Πρωθυπουργός που αναμένεται να πάρει οριστικά από τους ψηφοφόρους του το χρίσμα για την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος (κάτι που αυτόματα τον κάνει υποψήφιο Πρόεδρο στις εκλογές του 2017), θέλει να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα περικοπών 110 δις ευρώ στη γαλλική οικονομία, προκαλώντας φιλελεύθερο… σοκ.

ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ-ΑΝ ΒΓΕΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Ο Φιγιόν ο οποίος υπήρξε Πρωθυπουργός της χώρας μεταξύ 2007-2012 υπό τον Νικολά Σαρκοζί, το Σεπτέμβριο του 2007 σε περιοδεία στην Κορσική ως υποψήφιος πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί, είχε δηλώσει ότι «είναι επικεφαλής μιας χώρας που βρίσκεται σε πτώχευση». Οταν έγινε πρωθυπουργός, ο Σαρκοζί άλλαξε γνώμη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής του, όχι όμως και ο Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος δεν άλλαξε θέσεις και πιστεύει ότι η ανάλυσή του ισχύει σήμερα όσο ποτέ.

Γι΄αυτό και στην έναρξη της προεκλογικής του εκστρατείας για να πάρει το χρίσμα του κόμματος μέσα στο 2016, ήταν ο μοναδικός από τους αντιπάλους του (Σαρκοζί και Ζιπέ), που διαφήμιζε ένα πρόγραμμα περικοπών 110 δις ευρώ στα δημόσια έξοδα.

Αυτό σημαίνει πως αν γίνει Πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας το 2017 αναμένεται πραγματικά να υλοποιήσει το πιο σκληρό πρόγραμμα περικοπών που έγινε ως σήμερα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, το 1/3 των μειώσεων των δαπανών θα γίνουν στο κράτος. Το άλλο 20% των μειώσεων των δαπανών θα γίνουν από τους Δήμους, ενώ το υπόλοιπο θα γίνει με περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση (συντάξεις στα 65, μείωση στα έξοδα στην περίθαλψη κλπ).

Παράλληλα, υπόσχεται ότι θα καταργήσει 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, ότι θα επιβάλλει σύνταξη στα 65 για όλους ως το 2022, ότι θα εναρμονίσει τα ασφαλιστικά ταμεία και ότι θα επιβάλλει 39 ώρες εργασίας στο δημόσιο.

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας, έχει υποσχεθεί ότι θα ρίξει 40 δις ευρώ για να μειώσει τα βάρη των επιχειρήσεων, για να μειώσει τους φόρους κατά 25%. Αλλά ταυτόχρονα θα αυξήσει το ΦΠΑ κατά 2 μονάδες. Επίσης, προκειμένου να «απελευθερώσει» τις επιχειρήσεις θα τις αφήσει ελεύθερες να διαπραγματεύονται τον χρόνο εργασίας, με όριο το 48ωρο την εβδομάδα και θα καταργήσει το «μονοπώλιο» των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Χάρη σε αυτό το «σοκ ανταγωνιστικότητας», ο Φρανσουά Φιγιόν υπόσχεται αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Υπόσχεται επίσης να ξανακάνει τη Γαλλία πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης μέσα στα προσεχή δέκα χρόνια. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι το έλλειμμα της Γαλλίας θα παραμείνει σημαντικό το 2017 (− 4,7 %) και το 2018 (− 4,5 %) εξαιτίας, όπως λέει, των προεκλογικών υποσχέσεων του Φρανσουά Ολάντ το 2016.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top