Σόου Τραμπ με… φωτογραφίες στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με ηγέτες αλλά και «αδειάσματα»!

Τι είπε με Ολάντ, Μέρκελ - Αποστάσεις από την Μέι για τους πρόσφυγες – Αντίδραση του Τριντό στο twitter

Σόου Τραμπ με…  φωτογραφίες στις τηλεφωνικές του επικοινωνίες  με ηγέτες  αλλά και «αδειάσματα»!

Σε…  σόου μετέτρεψε το μπαράζ τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με ηγέτες άλλων κρατών στη σκιά της απαγόρευσης της εισόδου προσφύγων για 120 μέρες:    Σε μια ασυνήθιστη πρακτική ο αμερικανός πρόεδρος απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό ενώ συνομιλούσε  μαζί τους!        

Όσον αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών, αν και η επικοινωνία  με τον Πούτιν φέρεται να έγινε σε καλό κλίμα, δεν ήταν αντίστοιχη η συνέχεια με άλλους ηγέτες, με τις δηλώσεις του για την Ευρώπη και την Άμυνα να έχουν ρίξει επίσης την σκιά τους σε αυτές.  

    

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε στον Ντόναλντ Τραμπ κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία ότι «η απομόνωση είναι αδιέξοδη», προειδοποιώντας τον ότι ο προστατευτισμός συνοδεύεται από σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι απαραίτητη και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να ενισχυθεί σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του τομέα της Αμυνας.

Ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε επίσης τον Τραμπ ότι δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση στη Συρία χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών.

Συνομιλία με Μέρκελ για την θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ

Προφανώς καθησυχαστικός θέλησε να είναι ο Τραμπ απέναντι στην Μέρκελ καθώς   «υπογράμμισαν τη θεμελιώδη σημασία του ΝΑΤΟ» κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

 

«Ο πρόεδρος και η καγκελάριος συμφωνούν στην αναγνώριση της θεμελιώδους σημασίας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο μίας ευρύτερης διατλαντικής σχέσης και του ρόλου του στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας της βορειοατλαντικής μας κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση  του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με τον  κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Βερολίνο, οι δύο συμφώνησαν επίσης ότι τα βάρη της συλλογικής ασφάλειας θα πρέπει να κατανέμονται δίκαια ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αποδέχθηκε πρόσκληση της Αγγελα Μέρκελ να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Αμβούργο τον προσεχή Ιούλιο, ενώ κάλεσε την γερμανίδα καγκελάριο να επισκεφθεί «σύντομα» την Ουάσινγκτον.

Τηλεφωνική επικοινωνία, παρουσία… φωτογράφου, είχε ο Τραμπ και με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Μ. Τέρνμπολ.    

Αποστάσεις από Μέι για την απαγόρευση

Σαφείς αποστάσεις πήρε τελικά   η  πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι (η οποία είχε συνομιλήσει ήδη διά ζώσης μαζί του), από το διάταγμα για την απαγόρευση προσφύγων  παρά την αρχικά «διπλωματική»  στάση της.

Η  Μέι δήλωσε ότι «δεν συμφωνεί» με την επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση και την αναστολή του προγράμματος υποδοχής προσφύγων που προώθησε με διάταγμα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για το γεγονός ότι δεν καταδίκασε απερίφραστα   τις πρωτοβουλίες Τραμπ , κατά τις  χθεσινές της δηλώσεις στην Άγκυρα.

Μετά την επιστροφή της στο Λονδίνο,  η εκπρόσωπός της διευκρίνισε:

«Η πολιτική για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ είναι ζήτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ακριβώς όπως η πολιτική για τη μετανάστευση σε αυτή τη χώρα οφείλει να χαράσσεται από την κυβέρνησή μας. Αλλά δεν συμφωνούμε με αυτή την προσέγγιση και δεν θα την υιοθετήσουμε. Μελετάμε αυτό το διάταγμα για να εξακριβώσουμε τι σημαίνει και ποιες είναι οι νομικές συνέπειές του, και ειδικότερα ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου».

Το welcome του Τριντό στους πρόσφυγες  

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δεν σχολίασε με δήλωση  την απόφαση Τραμπ, αλλά απάντησε με ένα tweet στον πρόεδρο της γειτονικής του χώρας.  

«Για όσους διαφεύγετε από διώξεις , τρόμο και πόλεμο, οι Καναδοί σας καλωσορίζουν ανεξάρτητα από την πίστη σας. Η πολυμορφία είναι η δύναμή μας» έγραψε ο Τριντό.   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top