ΕΚΤΑΚΤΟ: ΣΤΑ ΟΠΛΑ η Ουκρανία-ο ΠΡΩΤΟΣ νεκρός στρατιώτης στην Κριμαία!

Δείτε τι ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας

Πρώτη ανάρτηση: 18/03/2014 19:12

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αφού το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους!

«Για να προστατευθεί η ζωή των στρατιωτών μας οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες στην Κριμαία έλαβαν την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του μεταβατικού προέδρου της χώρας

Αυτό έγινε μετά την ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι έπεσε νεκρός ένας Ουκρανός στρατιώτης κατά τη διάρκεια επίθεσης που δεν είναι σαφές από ποιον διαπράχθηκε εναντίον μιας ουκρανικής βάσης στην πρωτεύουσα της Κριμαίας, τη Συμφερόπολη.

Συγκεκριμένα, ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε μιλώντας στο Reuters τηλεφωνικά από την Κριμαία ότι ένας στρατιώτης υπέκυψε. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές ποιος διέπραξε την επίθεση και ότι αυτή έγινε από μέλη «μιας άγνωστης δύναμης, πλήρως εξοπλισμένης και με καλυμμένα πρόσωπα».

«Ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε στο λαιμό και στην κλείδα. Τώρα έχουμε οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο. Τα κεντρικά έχουν καταληφθεί και ο διοικητής έχει απαχθεί. Θέλουν να παραδώσουμε τα όπλα μας αλλά δε σκοπεύουμε να παραδοθούμε» ανέφερε εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων.

Ακόμα σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχει τραυματιστεί και ένας λοχαγός.

«Οι απόπειρες κατάληψης στρατιωτικών μονάδων με την χρήση όπλων έχουν πολλαπλασιαστεί αυτές τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο Σεργκέι Γκαϊντούκ, επικεφαλής του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.

Στη Συμφερόπολη ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε πολλούς ένοπλους άνδρες να διεισδύουν σε μια ουκρανική βάση που είχαν περικυκλώσει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Μια ριπή από αυτόματο όπλο αντήχησε λίγο μετά από το εσωτερικό.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκαϊντούκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πολιορκήσει 38 ουκρανικές στ��ατιωτικές βάσεις στην Κριμαία.

Την ίδια ώρα ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ με αφορμή το περιστατικό.

«Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε ο Γιατσενιούκ, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση στην Κριμαία πέρασε σήμερα σε «στρατιωτική φάση».

«Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών» είπε, σημειώνοντας ότι το «έγκλημα πολέμου» στο οποίο προέβησαν οι Ρώσοι δεν παραγράφεται.

Η Ρωσία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ήταν οι χώρες που είχαν εγ��υηθεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας όταν υπογράφηκε, το 1994, το λεγόμενο «Μνημόνιο της Βουδαπέστης».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top