Lockdown: Πώς επηρεάζει ο εγκλεισμός την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης περιγράφει στο star.gr τα συμπτώματα

Όλα όσα είπε ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής

Η βίαιη εισβολή της πανδημίας και των διαδοχικών lockdown στη ζωή μας τον τελευταίο χρόνο, άλλαξε την καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής εκατομμύρια ανθρώπων, επιφέροντας ξεχωριστές επιπτώσεις στην ψυχολογία, σε κάθε ηλικία. 

«Η πανδημία λειτουργεί σαν μία γεννήτρια ερεθισμάτων που πυροδοτούν με τη σειρά τους δευτερογενώς διαταραχές στο άγχος και στη διάθεση. Έχει διπλασιαστεί η κατάθλιψη στα παιδιά και τους εφήβους της χώρας μας, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία ερευνών. Διπλάσια είναι και τα περιστατικά με αγχώδεις διαταραχές που προσέρχονται στα ιατρεία, τα οποία συσχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την πανδημία», είπε στο star.gr o ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Παπαδημητριάδης.

Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης, Ψυχίατρος-  Ψυχοθεραπευτής

«Αυξήθηκε η ενδοικογενειακή βία με μάρτυρες παιδιά»

Σε σχέση με τα παιδιά, ο κ. Παπαδημητριάδης σημείωσε, ότι η απομόνωσή τους στο σπίτι και η αύξηση της ενδοικογενειακής τριβής κάτω από την ίδια στέγη, μετά το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορωνοϊού, μπορεί να προκαλέσει γκρίνιες, αλλά και περιστατικά, όπως η ενδοοικογενειακή βία

«Χαρακτηριστικά το 81% των παιδιών που ερωτήθηκαν σε 50 χώρες, ανέφερε ότι έχουν γίνει μάρτυρες ενός περιστατικού βίας μέσα στο σπίτι, είτε αυτή είναι ψυχολογική- λεκτική, είτε σωματική. Η αύξηση αυτών των περιστατικών συνάδει πάρα πολύ με τον αυξημένο χρόνο που περνούν κλεισμένα τα παιδιά στο σπίτι, χωρίς τις παρέες τους», σημείωσε.

Εισήγηση λοιμωξιολόγων για ανοιχτά κομμωτήρια και παιδικές χαρές

«Αυξήθηκε ο εκνευρισμός και ο θυμός στους εφήβους»

Αναφερόμενος στους έφηβους, ο κ. Παπαδημητριάδης σημείωσε ότι την περίοδο του εγκλεισμού αυξήθηκε ο εκνευρισμός και ο θυμός τους. Όπως εξήγησε, το γεγονός οφείλεται στην παρεμπόδιση της διαδικασίας αποστασιοποίησης από την οικογένεια, την οποία η ίδια η εφηβεία προτάσσει στους νέους ανθρώπους.  

«Μεγαλώνοντας προσπαθούν να απογαλακτιστούν από τους ενήλικες, να αυτονομηθούν και να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα. Η παρεμπόδιση όμως αυτής της φυσικής διαδικασίας, μέσα στην καραντίνα, έχει τις δικές της επιπτώσεις», είπε.

Αύξηση του θυμού και του εκνευρισμού καταγράφεται στους έφηβους μέσα στην καραντίνα (φωτογραφία unsplash.com)

Την ίδια ώρα συμπλήρωσε, ότι κάποιοι μένοντας κλεισμένοι στο σπίτι, γίνονται αυτοαναφορικοί. 

«Σκέφτονται πάρα πολύ τη ζωή τους, αυτά που δεν μπορούν να κάνουν ή όσα χάνουν. Συγκρίνοντας τον εαυτό τους με άλλους συνομηλίκους τους παγκόσμια, στο διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, νιώθουν ότι μένουν λίγο πίσω. Βλέπουν δηλαδή τι ανεβάζουν οι άλλοι, τις φωτογραφίες και τα ταξίδια τους και αυτό τους προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη δυστυχία και άγχος», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαταραχές στον ύπνο των εφήβων και η αϋπνία, αποτελούν επίσης, συμπτώματα που καταγράφονται συχνά τον τελευταίο χρόνο, ενώ πολλοί είναι όσοι αισθάνονται μία στασιμότητα στην προσωπική τους ζωή.

H εφηβεία είναι μία εποχή αρκετά ερωτογενής για τους νέους ανθρώπους και αυτή η παρεμπόδιση της προσωπικής συναναστροφής, είναι από μόνη της αρκετά βλαβερή για την ψυχολογία τους.

«Αυξήθηκαν οι ψυχοσωματικές ενοχλήσεις»

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη, αρκετά αυξημένος είναι ο αριθμός των παιδιών και εφήβων, που το διάστημα της πανδημίας, εμφανίζει εκτός από ψυχικά νοσήματα και σωματικά συμπτώματα.

Παιδική παχυσαρκία: «3 στα 10 παιδιά πήραν κιλά στο πρώτο lockdown»

«Βλέπουμε αρκετά γαστρεντερικά ενοχλήματα, διαμαρτυρίες για πονοκεφάλους, ημικρανίες στα παιδιά, μυϊκούς πόνους ή μυοσκελετικούς, που δεν αντιστοιχούν σε μία πραγματική οργανική πάθηση, δηλαδή σε μία αληθινή σωματική αιτία. Εν τέλει καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι ψυχοσωματικές ενοχλήσεις», είπε.

Όπως εξήγησε, η έκφραση του άγχους και της μελαγχολίας, δεν είναι ώριμη ακόμη στα παιδιά και τους εφήβους, με αποτέλεσμα τα συναισθήματα αυτά να μη λεκτικοποιούνται εύκολα και να μετρατρέπονται τελικά σε σωματικά συμπτώματα.

Κορωνοϊός: Το ψυχολογικό προφίλ των αρνητών μάσκας στο star.gr

«Αυξήθηκε η αβεβαιότητα για το μέλλον»

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδημητριάδης, τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται στους έφηβους και μία αύξηση της αβεβαιότητας για το μέλλον, λόγω των οικονομικών συνεπειών που αναμένεται να ακολουθήσουν της υγειονομικής κρίσης. 

«Η συζήτηση με επίκεντρο την οικονομική αβεβαιότητα μεθαύριο, αγγίζει και εκείνους, ως προς τις επαγγελματικές επιλογές τους. Τι θα επιλέξουν δηλαδή να κάνουν για να βιοποριστούν», είπε.

Εμβόλιο κορωνοϊού: Ποιοι πρέπει να πάνε σε φαρμακείο ή ΚΕΠ για το ραντεβού

«Αυξήθηκε η χρήση των ψυχοφαρμάκων κατά 60% στην Αθήνα»

Μελέτη του Εργαστηρίου Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, έρχεται να επιβεβαιώσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, στην ψυχολογία του πληθυσμού. 

«Υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 60% στη χρήση αντικαταθλιπτικών και ηρεμιστικών αγχολυτικών φαρμάκων, αλλά και των παράνομων, μη συνταγογραφούμενων δηλαδή ουσιών. Αυτή μας δείχνει ότι ο κόσμος επιζητά μέσα στην πανδημία την αυτοθεραπεία του με διάφορους τρόπους, πέρα από την προσφυγή στους ειδικούς. Από τον πιο απλό, ένα ποτήρι κρασί δηλαδή για να κοιμάται καλύτερα, μέχρι την κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών», σχολίασε ο κ. Παπαδημητριάδης.

Αύξηση της χρήσης ναρκωτικών στην καραντίνα δείχνουν τα λύματα στην Αττική

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς αν τα παιδιά τους παρουσιάζουν επιβάρυνση στην ψυχολογία τους 

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρέχον διάστημα χρειάζεται μεγάλη κατανόηση και υπομονή από την πλευρά των γονιών, όταν αντιληφθούν μία μεταβολή στα συναισθήματα των παιδιών και των εφήβων, ενώ πρέπει να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους με στοργή.

«Το πιο σημαντικό είναι να αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές οι μεταβολές, δεν οφείλονται απαραίτητα σε διαπροσωπικές διαφορές, αλλά στην πλειάδα των ερεθισμάτων που πυροδοτούν τα συναισθήματα του άγχους και των διαταραχών της διάθεσης, από την πανδημία», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top