Άμπωτη: Πώς εξηγείται το φαινόμενο της υποχώρησης των υδάτων

Απαντήσεις δίνουν οι ειδικοί

Δείτε το ρεπορτάζ του Star σχετικά με το φαινόμενο της άμπωτης

Το φαινόμενο της άμπωτης, δηλαδή της υποχώρησης των υδάτων, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τόσο των ειδικών όσο και των πολιτών που έτρεξαν στις παραλίες για να απολαύσουν το σπάνιο θέαμα. 

Η άμπωτη μαζί με την πλημμυρίδα αποτελούν την παλίρροια. Το φαινόμενο έγινε ορατό στην Αττική, στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην Κέρκυρα, στην Καβάλα, στη Σκιάθο, στην Κεφαλονιά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το φαινόμενο στην Κέρκυρα / INTIME

Όπως τόνισε ο γεωλόγος, Χαράλαμπος Φασουλάς, το φαινόμενο δε σχετίζεται με τους σεισμούς των τελευταίψν ημερών.

«Οφείλεται σε ισημερίες που υπάρχουν μεταξύ Γης και Σελήνης. Δεν οφείλεται σε ενδογενή αλλα σε εξωγενή φαινόμενα που έχουν να κάνουν με την κίνηση πλανητικών σωμάτων» σημείωσε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

«Όταν έχουμε νότιους ανέμους, το βόρειο αιγαίο πλημμυρίζει και το νότιο αδειάζει αν και σε ορισμένες περιπτώσεις -σε κλειστές θάλασσες- τέτοια φαινόμενα μπορεί να συμβαίνουν πριν από σεισμό, αλλά αυτό είναι ελάχιστες περιπτώσεις» σημείωσε. 

Τσελέντης: Πώς εξηγείται το φαινόμενο

Το φαινόμενο εξηγεί σε ανάρτησή του στο Facebook και ο καθηγητής Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Αποτραβήχτηκε» η θάλασσα / ΙΝΤΙΜΕ

Όπως επισημαίνει, στο διάστημα από 20/2/2021 έως σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Στην Αττική, στο διάστημα 20/2/21 έως σήμερα, η ατμοσφαιρική πίεση κυμάνθηκε σε τιμές πάνω 1021 hPa, πράγμα που σημαίνει μια υποχώρηση της μέσης στάθμης της θάλασσας κατά 0,21 μέτρα.

Επίσης, στις 27/2/2021 υπήρξε νέα σελήνη, άρα η εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου - Γης - Σελήνης), που έφερε το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.

Επιπλέον, προσθέτει, η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 - 3/3, οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου αντίθετα η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, κατά τον ίδιο, προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η πτώση της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να είναι προσεισμικό φαινόμενο, επειδή σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών από τις τεκτονικές δυνάμεις «φουσκώνει» ο γήινος φλοιός λίγες μέρες πριν την διάρρηξη και έτσι χαμηλώνει η στάθμη. Όμως, υπογραμμίζει, ότι «δεν ισχύει αυτό στην περίπτωση μας, γιατί το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε μία μόνο θέση, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δεν βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού. Επομένως, είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα».

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top