Ποτόκι Ηλείας: Το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα στην Ελλάδα

Τεράστια οικολογική «βόμβα» δίπλα στον Αλφειό

Tα σκουπίδια, σε μορφή στρογγυλών δεμάτων κατακλύζουν περιοχές της χώρας μας με φυσικό κάλλος, κοντά σε ποτάμια και θάλασσες. Οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία είναι τεράστιοι. 

Λίγα 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση των εικόνων από το DRONE του STAR, που αποκάλυψαν το μέγεθος της τεράστιας οικολογικής «βόμβας» δίπλα στον Αλφειό, ο δήμαρχος Πύργου προχωράει σε καταγγελίες-"φωτιά".

«Είναι το μεγαλύτερο οικολογικό σκάνδαλο που έχει γίνει στην Ελλάδα. 100.000 δέματα δίπλα στον Αλφειό σαπίζουν και ο υδροφόρος ορίζοντας έχει μολυνθεί. Αν πιάσει φωτιά ο Πύργος πρέπει να εκκενωθεί. Είναι ανάλογη "βόμβα" σαν αυτή που έπεσε στη Χιροσίμα!», τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρίλης Λιάτσης.

Ο δεματοποιητής σκουπιδιών στο Ποτόκι ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, με τη διαβεβαίωση ότι σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο θα φτιαχνόταν το εργοστάσιο διαχείρισης στην περιοχή της Τριανταφυλιάς, όπου εκεί θα κατέληγαν τα δέματα. Δώδεκα χρόνια μετά, εξαιτίας της γραφειοκρατίας το εργοστάσιο έμεινε στα χαρτιά.

«Η Πολιτεία μας στέρησε το δικαίωμα να μεταφέρουμε τα σκουπίδια σε εργοστάσιο, ας αναζητηθούν εκεί οι ευθύνες. Εμείς όταν ξεκινήσαμε είχαμε τη διαβεβαίωση του κράτους ότι θα είχαμε εργοστάσιο, είχαμε έτοιμες τις χρηματοδοτήσεις», ανέφερε ο πρώην δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος.

Πανελλαδικά υπάρχουν 500.000 "μπάλες" σκουπιδιών

Το τύλιγμα των σκουπιδιών σε μεγάλες πλαστικές μπάλες ήταν μια προσωρινή λύση αποθήκευσης, που δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα έγινε μόνιμη. Εφαρμόστηκε κατά κόρον στην Πελοπόννησο, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, όπως η Κέρκυρα. 

«Σύμφωνα με πληροφορίες από ελεγκτικές αρχές σε όλη την χώρα αυτή τη στιγμή βρίσκονται 500.000 "μπάλες" σκουπιδιών! Έπρεπε να οδηγηθούν για ταφή, είτε επεξεργασία, είτε καύση», είπε ο Τάσος Κεφαλας, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός και μέλος Κινήσεων Πολιτών Για Διαχείριση Απορριμμάτων.

Η Αθηνά Λινού, τέως καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν. Αθηνών, έχει μελετήσει τις σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία που προκαλούνται από τη ρύπανση των ανεξέλεγκτων σκουπιδιών και όπως ανέφερε: «Προκαλούν αύξηση καρκίνων ήπατος, πνεύμονα, νεφρών, λευχαιμίες ακόμα και σοβαρή επίδραση στα έμβρυα και γενικότερα στο DNA. Ηλεκτρονικά ή και νοσοκομειακά απόβλητα, που μεταφέρουν μικρόβια και ιούς ή μπορεί να εκλύουν διοξίνες ή άλλες μορφές αερίων, που μολύνουν το υπέδαφος και την ατμόσφαιρα».


Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top