Πάσχα: Εσείς ξέρετε γιατί βάφουμε και τσουγκρίζουμε αυγά;

Ο λόγος που βάφουμε τα αυγά κόκκινα κάθε Μεγάλη Πέμπτη

Η Κατερίνα Λένη μάς δείχνει στην εκπομπή Super Κατερίνα πώς μπορούμε να βάψουμε αβγά με φυσικά υλικά! 

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε τα αυγά κόκκινα, ως αναπόσπαστο μέρος της πασχαλινής παράδοσης. Τα τελευταία χρόνια, βέβαια, το κόκκινο χρώμα έχει δώσει χώρο και σε άλλα χρώματα ή σχέδια. Το επικρατέστερο πασχαλινό χρώμα, όμως, είναι διαχρονικά το κόκκινο.

Τι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά το Πάσχα

Μεγάλη Πέμπτη: Πώς να βάψεις μόνος σου κόκκινα αυγά!

Τα αυγά συμβολίζουν τη γονιμότητα και την έναρξη του κύκλου της ζωής. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το Αίμα του Χριστού. Οι χριστιανικές εκδοχές, όμως, για την έναρξη του εθίμου είναι πολλές και διαφορετικές:

Η εκδοχή της Παναγίας

Η πιο δημοφιλής εκδοχή είναι αυτή κατά την οποία η Παναγία πρόσφερε κλαίγοντας ένα καλάθι αυγά στους φρουρούς του Υιού της, με την ικεσία να μην τον βασανίσουν. Τα δάκρυά της, κατά την ικεσία, έπεσαν πάνω στα αβγά και εκείνα, τότε, από άσπρα βάφτηκαν κόκκινα.

Η εκδοχή της Μαρίας Μαγδαληνής

Μαρία η Μαγδαληνή: Ήταν ιερόδουλη που μετανόησε; Μύθοι και αλήθειες

Σύμφωνα με την προσέγγιση αυτή, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας άκουσε για την Ανάσταση του Ιησού και αντέδρασε γελώντας, θεωρώντας εντελώς απίθανο το γεγονός, τόσο «όσο και το να βαφτούν κόκκινα τα αυγά». Τότε, η Μαρία Μαγδαληνή χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα έδειξε, για να του αποδείξει ότι το γεγονός ήταν αληθές. Η άλλη προσέγγιση της ιστορίας αυτής είναι ότι η Μαρία Μαγδαληνή ανακοίνωσε στον Τιβέριο Καίσαρα την Ανάσταση του Χριστού κι εκείνος, κοιτώντας ένα καλάθι με αυγά που ήταν δίπλα του, είπε «αν αυτό είναι αλήθεια, τότε τα αβγά που είναι άσπρα να γίνουν κόκκινα». Κι έτσι ακριβώς έγινε.

Η εκδοχή του Κωνσταντίνου και της Ελένης

Στην επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη πρόσφεραν στους καλεσμένους τους κόκκινα αυγά. Εκείνοι, τα τσούγκριζαν με τον αυτοκράτορα και τη μητέρα του, προτού γευματίσουν.

Μεγάλη Πέμπτη: Ο Μυστικός Δείπνος - «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου…»

Παγανιστικές και άλλες παραδόσεις

Στον Παγανισμό, τα αυγά θεωρούνται σύμβολα γέννησης και γιορτή της άνοιξης, σύμβολα της αναγέννησης και της ζωής μετά το πέρας του χειμώνα. Ορισμένοι λαογράφοι υποστηρίζουν ότι το αυγό ως έθιμο συναντάται στην αρχαία Αίγυπτο και την Περσία, καθώς σε κάθε εαρινή ισημερία, φίλοι και συγγενείς αντάλλαζαν αβγά μεταξύ τους.

Ο Εδουάρδος ο 1ος, Βασιλιάς της Αγγλίας, μάλιστα, τον 13ο αιώνα, παρήγγειλε 450 αυγά και ζήτησε τη διακόσμησή τους με χρυσό, για να τα προσφέρει ως πασχαλινά δώρα στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Επιπλέον, στην προχριστιανική περίοδο, τα αυγά χρησιμοποιούνταν για μαντικούς σκοπούς, για την πρόβλεψη του μέλλοντος.

Γιατί βάφουμε τα αυγά κόκκινα

Όπως προαναφέραμε, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το Αίμα του Ιησού, που χύθηκε για να σώσει την ανθρωπότητα. Επιπλέον, κόκκινο είναι και το χρώμα της χαράς για την Ανάσταση.

Τα αυγά είθισται να βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη, ή αλλιώς Κοκκινοπέφτη, όπως ονομάζεται σε πολλά χωριά της Ελλάδας, έως σήμερα, τη μέρα, δηλαδή, της Σταύρωσης. Παλιότερα, η κατσαρόλα στην οποία βάφονταν τα αυγά έπρεπε να είναι καινούρια, ενώ η μπογιά φυλασσόταν για 40 μέρες και δεν έπρεπε να χυθεί έξω από το σπίτι!

Γιατί τσουγκρίζουμε τα Πασχαλινά Αυγά

Το έθιμο αυτό, όπως όλα δείχνουν, ξεκίνησε ως παιχνίδι στη Βόρεια Αγγλία. Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, που κατάφερνε να «συντρίψει» τους αντιπάλους του, ήταν ο νικητής.

Άλλη εκδοχή έχει ρίζες στο Βυζάντιο. Όπως το μικρό κλωσσόπουλο σπάει το κέλυφος του αυγού του κι έρχεται στη ζωή, βλέποντας το φως, έτσι αντίστοιχα, σπάζοντας το αυγό, κομματιάζεται ο θάνατος κι έρχεται το φως και η ζωή.

Πολλοί κρατούν και δεν τσουγκρίζουν το πρώτο αυγό που βάφεται, γιατί ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να πειραχτεί. Κάποιοι το φυλούν όλο τον χρόνο στο εικονοστάσι τους, μέχρι την επόμενη Μ. Πέμπτη. Τότε το φυτεύουν στα χωράφια τους ή το κρεμούν στις μάντρες των ζώων, για να είναι γόνιμα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top