SOS! ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ να ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ τα ψάρια από το Αιγαίο

Τι δείχνουν έρευνες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

SOS! ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ να ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ τα ψάρια από το Αιγαίο

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι η χώρα μας που βρέχεται από παντού με θάλασσα σε λίγα χρόνια δεν θα έχει ψάρια; Μην σας φαίνεται παράξενο. Έρευνες του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, επισημαίνουν τους κινδύνους από την αλόγιστη και παράνομη υπεραλίευση στις ελληνικές θάλασσες.

«Στην Μυτιλήνη οι καπετάνιοι των μηχανοτρατών μας λέγανε για μια περιοχή ότι βγάζανε 1 τριαξονικό γαρίδα. Όταν τους ρωτήσαμε τώρα “τι βγάζετε;” Σκύψανε το κεφάλι και λένε 1 τελάρο» τονίζει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος, Θοδωρής Τσιμπίδης.

H κατάσταση των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο και φυσικά στο Αιγαίο είναι δραματική. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το 96% των ψαριών μεγάλου βάθους υπεραλιεύεται, ενώ για τα αφρόψαρα, όπως η σαρδέλα και ο γαύρος, το ποσοστό αυτό είναι τουλάχιστον 71%.

«Το πρόβλημα το βλέπουμε στα μεγάλα εργαλεία. Αν δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός για να κάνει τους ελέγχους σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει ούτε λέπι όχι ψάρι» τόνισε ο Πρόεδρος Αλιέων Πειραιά, Σέρκο Πετσανιάν.

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» που συμμετείχε ως γνωμοδοτικό μέλος στο Συμβούλιο της ΕΕ για την αλιεία, επισήμανε ότι τα απαραίτητα μέτρα αλλά και οι επιστημονικές συμβουλές δεν εφαρμόζονται. Έτσι, επί χρόνια, οι αρμόδιες αρχές συμβάλλουν τα μέγιστα στο άδειασμα των θαλασσών μας.

Στόχος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος είναι να δοθεί ένα τέλος στην καταλήστευση των θαλασσών μας.

Για το σκοπό αυτό, ασκεί πίεση τόσο στις αρμόδιες ευρωπαϊκές όσο και εθνικές αρχές, με τη συλλογή στοιχείων για τα περιστατικά παράνομης αλιείας από το «Αλιευτικό Παρατηρητήριο του Αρχι��ελάγους» - ένα πανελλαδικό δίκτυο που απαρτίζεται τόσο από ψαράδες, όσο και από άλλους ενεργούς πολίτες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top