Ρεπορτάζ STAR: Η ανεργία «σκοτώνει» τις γεννήσεις στην Ελλάδα

«Στα πάρκα θα έχουμε γέρους και όχι παιδιά»

Ρεπορτάζ STAR: Η ανεργία «σκοτώνει» τις γεννήσεις στην Ελλάδα
Η ανεργία και η οικονομική ανασφάλεια σκοτώνουν τις γεννήσεις στην Ελλάδα…

«Σήμερα οι 3 στις 10 γυναίκες θα κάνουν ένα παιδί λιγότερο ή καθόλου. Το 2015, θα είναι 4 γυναίκες στις 10» δηλώνει στο STAR ο Γιάννης Μουζάλας, γυναικολόγος στους Γιατρούς του Κόσμου.

Ανεργία, ανασφάλιστη εργασία και μειωμένοι μισθοί αποτελούν μεγάλα προβλήματα, ειδικά στις παραγωγικές ηλικίες, και οι γυναίκες δύσκολα αποφασίζουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί.

«Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν τα μισά σχολεία. Τα ταμεία μας δεν πρόκειται ποτέ να συνέλθουν. Στα πάρκα θα είναι γέροι και όχι παιδιά. Είναι τεράστιο το έγκλημα που συντελείται» προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας ότι η γυναίκα που έχει να αντιμετωπίσει εγκυμοσύνη στην Ελλάδα «δεν έχει καμία πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: το 2011 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 106.777 παιδιά (το 17% από μετανάστες), ενώ την επόμενη χρονιά 100.400 παιδιά (το 15% από μετανάστες). Την ίδια ώρα, οι θάνατοι το 2012 ήταν κατά 16.300 περισσότεροι από τις γεννήσεις…

Στον δείκτη γεννητικότητας της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος με 9 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους. Σε χειρότερη μοίρα είναι η Πορτογαλία (8,5 γεννήσεις) και η Γερμανία (8,4). Στην κορυφή, αντίθετα, βρίσκονται η Ιρλανδία (15,7), η Αγγλία (12,8), η Γαλλία (12,6) και τη Σουηδία (11,9). Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top