Αυτά είναι ΟΛΑ τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ που καταργούνται

Κάντε κλικ και δείτε τι αλλάζει με το σχέδιο "Αθηνά"

Αυτά είναι ΟΛΑ τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ που καταργούνται

Ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα πρέπει να τα ξεχάσουμε, μετά το σχέδιο «Αθηνά» το οποίο παρουσίασε την Πέμπτη, όπως σας γράψαμε από το star.gr ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Tα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας που θα εμφανισθούν στο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το προσεχές καλοκαίρι, θα μειωθούν κατά 94, ενώ η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα ξεπεράσει το 4%.

Συγκεκριμένα, τα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που εμφανίζονταν στο μηχανογραφικό δελτίο ανέρχονταν σε 480, ενώ φέτος θα εμφανισθούν 386, εκ των οποίων 20 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ. Μέχρι σήμερα υπήρχαν 85 σχολές και 533 τμήματα σε 40 Ιδρύματα εκ των οποίων 26 Πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ.

Σημειώνεται πως δεν επηρεάζονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και επίσης δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10.


Όπως σας γράψαμε από το star.gr, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστήμιο, στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα ΔΣ, ενώ οι νυν αρχές (πρυτανικές και Συμβούλια) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Σε αυτό το Ομόσπονδο Ίδρυμα, που θα ονομασθεί «Αδαμάντιος Κοραής», εντάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, το Πάντειο και Χαροκόπειο.

Το κοινό ΔΣ θα κάνει τον «στρατηγικό» σχεδιασμό του Ομόσπονδου Πανεπιστημίου.

Μάλιστα στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθεί, επίσης, ένα ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνδεθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού, στα οποία λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών.

ΔΕΙΤΕ Ποια τμήματα συγχωνεύονται

Τα πανεπιστήμια της περιφέρειας με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα, όπως σας είχαμε γράψει, απορροφώνται από αλλά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος κόβεται στα δύο: τα μισά τμήματά του (της Λαμίας) εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

sigxoneuseis-1.jpg

sigxoneuseis-2.jpgsigxoneuseis-3.jpg

Οι 12 πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή


Από τις 63 πόλεις πλέον μόνοι οι 51 θα φιλοξενούν κάποια σχολή. 12 πόλεις θα πρέπει να πουν «αντίο» στα τμήματα ή τις σχολές τους και αυτές είναι:

-Ιεράπετρα
-Αγιος Νικόλαος Κρήτης
-Αίγιο
-Αμαλιάδα
-Λευκάδα
-Αργοστόλι
-Ναύπακτος
-Λειβαδιά
-Μουδανιά
-Βέροια
-Εδεσσα
-Νάουσα

Κάντε κλικ στις φωτο και ΔΕΙΤΕ τα 94 τμήματα που απορροφώνται...






Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top