Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Ξυπνά  έντονα συναισθήματα

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Όταν κάποιος οδηγήσει μια Alfa Romeo λένε ότι δεν αλλάζει πότε μάρκα. Από μικρό παιδί έβλεπα με θαυμασμό τα μοντέλα της να κυκλοφορούν στους δρόμους.  Η πραγματικότητα είναι μια. Ότι οι  σχεδιαστές της  θρυλικής μάρκας η οποία ιδρύθηκε το 1910, στο Μιλάνο, «ζωγράφιζαν» από τότε πάνω στις τέσσερεις ρόδες παρουσιάζοντας αμαξώματα τα οποία βρίσκονταν πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές τους. Μάλιστα θα τολμούσαμε να πούμε ότι ένα μοντέλο του 1990 ακόμη και σήμερα θα μπορούσε να σταθεί  σχεδιαστικά τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, επάξια απέναντι στους ανταγωνιστές του. Ζωηρά μοτέρ και σπορτίβικη οδική συμπεριφορά συμπλήρωναν το ελκυστικό πακέτο.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Η επανεκκίνηση της μάρκας μετά από μια σειρά χρόνων στα οικογενειακά SUV  με την Stelvio, στην συνέχεια με την Tonale και ΄τώρα με την Junior έφεραν τα χαμόγελα πάλι πίσω στους λάτρεις της μάρκας. Με το όνομα να προέρχεται από το ομώνυμο πέρασμα στις Άλπεις, η  Alfa Romeo Tonale εκφράζεται και μέσω της ενσωμάτωσης της εξηλεκτρισμένης κίνησης στους κόλπους της Ιταλικής μάρκας, αλλά και μέσω μιας σειράς καινοτόμων χαρακτηριστικών τεχνολογίας. Πάμε λοιπόν να ξεδιπλώσουμε τις αρετές της νέας εντυπωσαικής Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto με το σύστημα Μild Ηybrid 48-volt.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Η Tonale είναι ένα εντυπωσιακό σε εμφάνιση μοντέλο και εδώ έχουμε έναν λόγο να είμαστε περήφανοι. Η Tonale φέρει σχεδιαστικά την υπογραφή του Έλληνα Αλέξανδρου Λιώκη. Όπως είχε εξηγήσει ο κ. Λιώκης κατά την παρουσίαση του μοντέλου στην Ελλάδα  η Tonale χαρακτηρίζεται από την λιτότητα στις γραμμές, τις αρμονικές αναλογίες, αλλά και τα ξεχωριστά σχεδιαστικά στοιχεία,

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Χαρκτηριστικά είναι  τα 3+3 full-LED φωτιστικά σώματα και το τριγωνικού σχήματος πίσω παρμπρίζ έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία της μάρκας. Με έμπνευση από την πλούσια παράδοση της μάρκας, αλλά χωρίς ίχνος ρετρό αίσθησης, η Tonale επιβάλει την παρουσία της με έναν κομψό, όσο και διακριτικό τρόπο, αξιοποιώντας τη φιλοσοφία που εκφράζει η Ρωμαϊκή τέχνη και ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός. 

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Για να είμαστε πιο αναλυτικοί στο μπροστινό  μέρος το “Trilobo” -η χαρακτηριστική τριγωνική μάσκα - και το “Scudetto”η σύνθεση της μάσκας με τους αεραγωγούς κάτω από αυτήν - κυριαρχούν, δίνοντας μια ξεχωριστή και άμεσα αναγνωρίσιμη παρουσία στο δρόμο.Τα «3+3» φωτιστικά σώματα τεχνολογίας Full-LED Adaptive Matrix, είναι εμπνευσμένα από την SZ Zagato και το πρωτότυπο Proteo.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Εξελιγμένα σε συνεργασία με την Marelli, το τρία τμήματα των φωτιστικών σωμάτων δημιουργούν μια χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή που είναι ορατή στο φως και στο σκοτάδι. Εκτός από το ξεχωριστό στιλ, τα φωτιστικά σώματα διαθέτουν δύο προηγμένες τεχνολογίες. Η πρώτη είναι η “Adaptive Driving Beam”, η οποία αυτόματα προσαρμόζει τα φώτα σύμφωνα με την ταχύτητα και τις συνθήκες οδήγησης, ενώ η δεύτερη με την ονομασία “Glare-Free High Beam Segmented Technology”, αυτόματα αναγνωρίζει την κίνηση ώστε να μην «τυφλώνει» τα άλλα οχήματα, ενώ παράλληλα στις στροφές βελτιώνει το φωτισμό για μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Η χαρακτηριστική “GT Line”, η γραμμή που διατρέχει το προφίλ του αυτοκινήτου από το πίσω μέρος μέχρι και το μπροστά, θυμίζει τη μορφή της Giulia GT, ενώ οι κομψοί όγκοι φέρνουν στη σκέψη θρυλικά μοντέλα όπως η 8C Competizione. Παρατηρώντας την από το πλάι δεν μπορούμε παρά να σταθούμε στις μαύρες ζάντες των 20 ιντσών με τις αγωνιστικές κόκκινες τετραπίστονες δαγκάνες που γεμίζουν τους θόλους των φτερών.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Τα πίσω φωτιστικά σώματα ακολουθούν την ίδια λογική, με μια συνεχή φωτεινή γραμμή που αγκαλιάζει το αμάξωμα και επίσης δημιουργεί μια ξεχωριστή φωτεινή υπογραφή. Στο δυναμισμό του πίσω μέρους συμβάλει και η εμπνευσμένη από την 8C Competizione σχεδίαση του παρμπρίζ. Οι συμπαγείς διαστάσεις (4,53μ. μήκος, 1,84μ. πλάτος και 1,6μ. ύψος και μεταξόνιο: 2.636 mm. σε προιδεάζουν και για τους άνετους εσωτερικούς χώρους.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Περνώντας στο εσωτερικό της Tonale εντυπωσιαζόμαστε τόσο από την σχεδίαση όσο και από την ποιότητα καθώς επικρατούν τα μαλακά ποιοτικά υλικά και δερμάτινες επενδύσεις  στην κατασκευή του ταμπλό με προσεγμένη συναρμογή που επιβεβαιώθηκε όταν κινηθήκαμε σε κακοτράχαλα οδοστρώματα. Εκεί όπου απουσίαζαν οι ενοχλητικοί τριγμοί.  Στο premium περιβάλλον συνέβαλε τόσο η ηχομόνωση όσο και η αναφορά στην ιστορία της μάρκας με διακριτικές λεπτομέρεις αναφορές στην ιστορία της Alfa Romeo.

Το εσωτερικό της Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Η hi tech τεχνολογία κάνει την  εμφάνιση της με τις δύο μεγάλες οθόνες. Μπροστά μας από την θέση του οδηγού βλέπουμε τον  πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,25 ιντσών. με την «πιασάρικη» ονομασία “Cannocchiale”. Με αυτή την λέξη θέλουν να προσδιορίσουν την σχεδίαση του καθώς το κέλυφος του φέρει διπλή καμπύλη θυμίζοτας κυάλια.Η σχεδιαστική ταυτότητα σε παραπέμπει στα στρογγυλά όργανα που όλα τα προηγοέμενα χρόναι έφεραν τα μοντέλα της Alfa Romeo.Τον ίδιο ρόλο παίζει και η κλασσική γραμματοσειρά, στην  μια από τις τρεις επιλογές απεικόνισης των ενδείξεωντου πίνακα οργάνων.

Το εσωτερικό της Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Δεν μπορούμε παρά να σταθούμε και στο  τριάκτινο σπορ τιμόνι, τα τεράστια εύχρηστα “paddles” από αλουμίνιο για τις χειροκίνητες  αλλαγές του αυτόματου κιβωτίου και στους  στρογγυλούς αεραγωγούς οι οποίοι αποτελούν τη μοντέρνα εξέλιξη άμεσα αναγνωρίσιμων στοιχείων της Alfa Romeo.Τα  μπάκετ καθίσμστα επενδεδυμένα με συνδυασμό αλκαντάρα και δέρματος με τπον κόκκινο θυρεό στα μαξιλαράκια απογειώνουν την συνολική σπορ εικόνα της Tonale.

Το εσωτερικό της Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Στο κέντρο του ταμπλό συναντάμε την  κεντρική οθόνη αφής των 10,25 ιντσών με την ειδική σχεδίαση έτσι ώστε να παρέχει όλες τις πληροφορίες στον οδηγό, χωρίς να αποσπά την προσοχή του από το δρόμο. Έχει ωραία γραφικά υψηλής ανάλυσης και δεν χρειάζεσαι πολύ χρόνο για να εξοικειωθείς στο χειρισμό της. Διαθέτει navigation και πλήρη συνδεσιμότητα μέσω Android Auto ή Apple CarPlay. Μέσω αυτής γίνεται ο χειρισμός των ηλεκτρονικών συστηματων του αυτοκινήτου.

Το εσωτερικό της Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Στο βασικό εξοπλισμό της Tonale περιλαμβάνεται το νέο σύστημα πολυμέσων, με προσαρμοζόμενο σύστημα Android, αναβαθμίσεις Over-the-Air (OTA) μέσω ασύρματων δικτύων, αλλά και υπηρεσίες που προσφέρονται ώστε το όχημα να είναι πάντα ενημερωμένο με τις τελευταίες εξελίξεις .Τα νέα χαρακτηριστικά στην Alfa Romeo Tonale περιλαμβάνουν το ενσωματωμένο σύστημα φωνητικών εντολών/βοήθειας, Amazon Alexa, αλλά και το “Secure Delivery Service”.Στον τομέα της εργονομίας μας άρεσε η επιλογή φυσικών διακοπτών για τον χειρισμό του  κλιματισμού.

Το εσωτερικό της Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Επιπλέον η Alfa Romeo Tonale έχει την παγκόσμια αποκλειστικότητα να διαθέτει το ψηφιακό πιστοποιητικό NFT. Με την συγκατάθεση σας ως ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου, καταγράφει τα κύρια στάδια ζωής της Tonale προστατεύοντας την αξία του αυττοκινήτου και από ότι καταλαβαίνετε αυξάνοντας και την αξία του στην μεταπώληση καθώς υπάρχει ένα πλήρες και εγγυημένο ηλέκτρονικό ιστορικό.


Η ομπρέλλα συστημάτων ασφαλείας με την κωδική ονομασία ADAS της Tonale περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα:“Intelligent Adaptive Cruise Control” (IACC): που διατηρεί αυτόματα σταθερή την ταχύτητα ή την μεταβάλει με βάση την κίνηση μπροστά από το όχημα..

Το εσωτερικό της Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Το“Lane Centering” (LC) και “Traffic Jam Assist”: που αυτόματα διατηρεί την ταχύτητα και την πορεία του οχήματος στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας και σε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.“Autonomous Emergency Braking”: που προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης και αν χρειαστεί ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα. Το σύστημα λειτουργεί και στην περίπτωση πιθανής σύγκρουσης με πεζό η ποδηλάτη.

Το εσωτερικό της Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Υπάρχουν ακόμη το “Drowsy Driver Detection”: που προειδοποιεί σε περίπτωση που διαπιστώσει κόπωση του οδηγού και το “Blind Spot Detection”το οποίο  ανιχνεύει την κίνηση στα τυφλά σημεία, ενώ προειδοποιεί και στους ελιγμούς στάθμευσης σε συνεργασία με την κάμερα 360 μοιρών  υψηλής ανάλυσης. H τελευταία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στο παρκάρισμα , γιατί ενώ η θέση οδήγησης είναι ψηλή προσφέροντας καλή ορατότητα μπροστά,στο πίσω μέρο η ορατότητα είναι σχετικά περιορισμένη λόγω σχεδίασης. Να σημειώσουμε ακόμη ότι έχεις τη δυνατότητα να αλλάξεις τον ατμοσφαρικό φωτισμό σε μπλε, κίτρινη, κόκκινη, πράσινη και λευκή απόχρωση χωρίς όμως να μπορείς να επέμβεις στην  ένταση.

Το εσωτερικό της Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Οι  χώροι που προσφέρει  η Τonale επιτρέπουν ακόμη και σε επιβάτες με ψηλό ανάστημα να βολευτούν με άνεση στα πίσω καθίσματα . Το πόρτμπαγκάζ προσφέρει  μεγάλη χωρητκότητα  500 λίτρων με διπλό πάτωμα.Με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων δημιουργείται ένας  επίπεδος χώρος φόρτωσης 1.550 λίτρων που προσφέρεται για μεταφορά μεγάλων αντικειμένων .

Οι τεχνικοί της Alfa Romeo σε αντίθεση με ανταγωνιστές που τοποθετούν την μπαταρία στο πορτμπαγκαζ «κλέβοντας» έτσι λίτρα αποθήκευσης ,στην Tonale την τοποθέτησαν στο τούνελ μεταξύ των εμπρός επιβατών. Έτσι και τον χώρο αποκευών άφησαν ανεπηρέαστο και κατάφεραν να κρατήσουν χαμηλά και ισσοροπημένο το κέντρο βάρους προσφέροντας ακόμη καλύτερη οδική συμπεριφορά

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Στην «καρδιά» της Ιταλίδας συναντάμε τον τουρμπατο 4κύλινδρο1.500άρη βενζινοκινητήρα τεχνολογίας  VGT με  turbo μεταβλητής γεωμετρίας(Variable-Geometry Turbo )με σύστημα ψεκασμού με πίεση έως 350 bar και διπλό μεταβλητό χρονισμό βαλβίδων .Τον ενργοποιούμε πατώντας το κουμπί που βρίκσεται πάνω στο πανέμορφο δερμάτινο τιμόνι.Η απόδοση του βενζινοκινητήρα είναι 160 ίπποι στις 5500 σ.α.λ.  και 240 Nm ροπής από τις 1500 σ.α.λ. ενώ συνδυάζεται με το ισχυρότερο ήπιο υβριδικό σύστημα της αγοράς.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Ο βενζινοκινητήρας δηλαδή έχει την αμέριστη βοήθεια ενός ηλεκτροκινητήρα απόδοσης  20 ίππων και  55 Nm ροπής,. Το ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο τροφοδοτείται από μία μπαταρία χωρητικότητας 0,8 kWh δίπλασια από την  χωρητικότητα μπαταρίας κάθε άλλο ανταγωνιστικού  μοντέλου με ήπιο υβριδικό. Η μπαταρία έχει όγκο 11 λίτρα και βάρος 14,5 κιλά.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Το ήπιο υβριδικό σύστημα δίνει την δυνατότητα στην Tonale να κινηθεί και μόνο με ρεύμα σε συνθήκες πάντα χαμηλού φορτίου. Βέβαια στην πραγματικότητα η ηλεκτρική κίνηση γίνεται ουσιαστικά μόνο μέσα στην κίνηση της πόλης γεγονός που βοηθά στην μείωση της μέσης κατανάλωσης καυσίμου. Αν τώρα χρειαστείς μεγαλύτερη ισχύ στις επιταχύνσεις τότε τον βενζινοκινητήρα βοηθάει ο ηλεκτροκινητήρας, δίνοντας μια ώθηση χωρίς βέβαια να αντιλαμβάνεσαι από την θέση του οδηγού την εμπλοκή του.Η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται είτε μέσω του ρολαρίσματος είτε μέσω του συστήματος πέδησης. 

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Στην πράξη τώρα με την συμπαράσταση του αυτόματου κιβωτίου ταχυτήτων  διπλού συμπλέκτη DCT με τις 7 σχέσεις, επιταχύνεις με άνεση,και με την επιλογή Dynamic από τα προγράμματα οδήγησης του συστήματος DNA τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε 8,8 δευτερόλεπτα και την τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 210 χλμ./ώρα .Επιδόσεις που ικανοποιούν αν σκεφτείτε ότι έοχυμε να κάνουμε με αμάξωμα βάρους  1.525 κιλών.

Αν επιθυμείτε μεγαλύτερη συμμετοχή στην οδήγηση μπορείτε να καταφύγετε όπως είπαμε στα «χορταστικά» paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.Μέσα στην πόλη η κατανάλωση κυμάνθηκε μεταξύ 6 και 7 λίτρων /χλμ. ενώ όταν την πιέσαμε για να δούμε τις οδηγικές αρετές της η μέγιστη τιμή που ήταν τα 8,6 λίτρα /100χλμ.Εκπομπές ρύπων CO2: 136 γρμ./χλμ.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Στον δρόμο τώρα η Alaf Romeo Tonale σε κάνει να χαμογελάς . Η οδική συμπεριφορά ασφαλής και ισοοροπημένη οδική συμπεριφορά καθορίζεται από την σπορτίβικη ρύθμιση των αναρτήσεων , το στάνταρ ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό στον εμπρός άξονα και τους  μεγάλους τροχούς  των 20 ιντσών με τα ελαστικά Pirelli P Zero διαστάσεων 245/40. Η Alfa Romeo απευθύνεται ουσιαστικά στους λάτρεις της γρήγορης οδήγησης ακόμη και σε οικκογνειακά SUV.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Έτσι θα εκτιμήσεις το σύστημα διεύθυνσης με τις μόλις 2,3 στροφές από άκρη σε άκρη, με την τη «σφικτή» ρύθμιση των αναρτήσεων  με τα  αμορτισέρ Κoni FSD τα οποία αλλάζουν απόσβεση ανάλογα με τη συχνότητα λειτουργίας  συνδυάζοντας κρατήματα και  με ποιοτική  κύλιση και άνεση premium κατηγορίας.Δεν αφήνουν το αμάξωμα να «πλέει» ή να γέρνει ανησυχητικά στις κλειστές  στροφές.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Επιπλέον έρχονται σε υπερβολικές καταστάσεις να επέμβουν τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας για να βάλουν τα πράγματα στην θέση τους. Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα απενεργοποίησης μέσω του περιστροφικού διακόπτη «ESP Off» για να «παίξεις» λιγάκι παραπάνω.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto
Η Tonale φέρει το προηγμένο σύστημα πέδησης IBS (Integrated Brake System), το οποίο επίσης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις Giulia και Stelvio και αποτελείται από ένα ηλεκτρομηχανικό σύνολο, το οποίο συνδυάζει το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης με το παραδοσιακό σύστημα πέδησης. Έτσι τα 4 δισκόφρενα με τις τετραπίστονες δαγκάνες της Bremboμπροστά με ηλεκτρομηχανικό μηχανισμό brake-by-wire, ακολουθούν τις δυνατότητες του μοτέρ,  ακινητοποιώντας εντυπωσιακά την Tonale ανεξάρτητα με την ταχύτητα και τις συνθήκες.


Κινηθήκαμε και σε εκτός δρόμου διαδρομές αλλά χωρίς υπερβολή καθώς και περιορισμένη σχετικά είναι η απόσταση των 156 mm)από το έδαφος και δεν υπάρχει τετρακίινηση για περισσότερη περιπέτεια καθώς η Tonale δεν ενδείκνυται για off-road εξερευνήσεις.Η Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto είναι η αρχή της νέας εποχής της μάρκας που δέιχνει έτοιμη να «πονοκεφαλιάσει» τους αντιπάλους. Όμορφη, πλουσιότατη σε εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας, με σπορτίβικο εσωτερικό,  με μοτέρ που ταιριάζει στο στιβαρό πλαίσιο της, με σποιρτίβικη οδικη συμπεριφορά αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση σε μια δύσκολη κατηγορία.

Δοκιμάζουμε τη νέα Alfa Romeo Tonale 1.5T Hybrid 160 Auto

Η εγγύηση των 5 χρόνων  ή 200.000 χιλιόμετρα και το NFT, το ψηφιακό και πλήρως αδιάβλητο ιστορικό του αυτοκινήτου, είναι η απάντηση της εταιρείας σε αυτούς που αμφιβάλουν για την αξιοπιστία των μοντέλων της εταιρείας, κάτι βέβαια που υπήρχε αλλά στο μακρυνό παρελθόν.ΓΙ να την αποκτήσετε χρειάζεστε για την έκδοση Alfa Romeo Tonale SPRINT 1.5 DDCT 160HP MHEV 40500 ευρώ. Για την έκδοση VELOCE 1.5 DDCT 160HP MHEV η τιμή είναι στα 46750 ευρώ και για την έκδοση TRIBUTO 1.5 DDCT 160HP MHEV η τιμή είναι στα 50250 ευρώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ
   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top